Яценюк: Опозиція може очолити уряд. Переговори тривають

Субота, 25 січня 2014, 21:45

Опозиція готова взяти на себе відповідальність за подальшу долю країни та може прийняти пропозицію президента Януковича щодо посад у Кабінеті міністрів. Але переговори триватимуть доти, поки влада не виконає вимог Євромайдану. 

Звертаючись до людей, що зібралися на Майдан, Яценюк заявив: "Янукович розмовляв з нами лише тому, що ви є на Майдані. А ми лише посередники.  Для нас найважливіше доля і життя кожної людини". 

"Наша перша вимога, яка прийнята АП – звільнення кожного нашого побратима. Друге: окрім того, що ми звільнемо люде з-під арешту, тисячі люде мають кримінальні справи. Всі вони мають бути закриті, всі мають бути на свободі. Друга вимога – прийняття закону про амністію – теж прийнята владою. Третя – закони, які були ганебно прийняті не руками, а копитами ганебною провладною більшість 16 січня – мають бути скасовані. І від цієї вимоги ми не відступимось ні за якої умови", - заявив Яценюк.

"Четверте – наші завдання: нова українська влада. Янукович запропонував опозиції очолити уряд. Яка наша відповідь? Чи готові ми взятии цю відповідальність на себе? Ми не боїмось відповідальності за долю країни. Ми приймаємо цю відповідальність,  ми готові вести Україну в ЄС, відповідальність, яка передбачає звільнення Юлії Тимошенко, яка передбачає Україну як частину Європи",  - додав він.

"Ще одна наша вимога – повернення країни до Конституції 2004 року. Посада президента України має бути знівельована. Народ має прийняти нову Конституцію", - заявив Яценюк.

"У вівторок, 28 січня – судний день, ми не віримо жодному їх слову. Ми віримо лише в справи", - заявив Яценюк.

До того часу, за словами Яценюка, протистояння триватиме. 

Разом з тим на питання журналістів, чи може він стати прем'єром у вівторок, Яценюк заявив: "Це виключено". 

У свою чергу лідер УДАРу Віталій Кличко заявив: поки перемовини з владою не завершені, в жодному разі барикади ми не покинемо.

Пізніше Яценюк дещо уточнив свою позицію.

"Ми не відкидаємо пропозицію, але ми її і не приймаємо. Ми проводимо серйозні консультації на рівні трьох опозиційних сил. Це наше спільне рішення. Ми приймемо це рішення", - наголосив він на брифінгу у Штабі національного спротиву, повідомили у прес-службі Батьківщини.

За його словами, опозиція "не в захваті" від пропозиції очолити уряд, адже країна знаходиться в складному становищі.

"Якщо ми скажемо, що ми відмовляємось від відповідальності, вони нас звинуватять в тому, що вони пропонували, щоб ми отримали владу і вели країну до Європи, але ми відмовились. Якщо ми приймаємо цю пропозицію, то вони і люди також звинуватять, у тому, що відбувається зрада і таким чином люди не добились того, що хотіли", - зазначив він.

"Будь-яке рішення з цього приводу можуть ухвалюватись виключно фракціями і повинно отримати схвалення людей", - наголосив він.

Також Яценюк нагадав про необхідність виконання діючою владою ряду вимог.

"У парламенті у вівторок повинен бути проголосований закон про амністію, і всі люди повинні бути на свободі. По відношенню до кожної людини повинна бути закрита кримінальна справа без будь-яких правових наслідків", - підкреслив він.

"Ми наполягаємо на тому, щоб закони були скасовані в цілому. Будь-які пропозиції щодо внесення змін і доповнень до цих законів чи створення робочих груп, ми вважаємо неприйнятними", - зазначив він.

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...