Лукаш згадала, як Європі не подобалася конституційна реформа

Четвер, 13 лютого 2014, 13:02

Міністр юстиції Олена Лукаш заявляє, що провідні європейські інституції – Венеціанська комісія та ПАРЄ -  піддавали критиці норми конституційної реформи 2004 року.

Про це йдеться в її авторській статті, повідомляє прес-служба Мінюсту.

Зокрема, за її словами, експерти Венеціанської Комісії зауважували на несумісності прив’язки мандата до членства в парламентській фракції, посилаючись на те, що члени парламенту повинні представляти народ, а не свої партії.

Також міжнародні експерти, як вказує Лукаш, розкритикували, розширення повноважень прокуратури, можливе накладення повноважень президента та уряду; збереження за президентом повноваження ініціювати процедуру висловлення недовіри Кабінету міністрів.

"Венеціанська Комісія дійшла висновку, що конституційні зміни 2004 року не дозволяють досягти мети конституційної реформи – встановлення збалансованої та функціональної системи правління", - пише Лукаш.

У свою чергу ПАРЄ, як зазначає Лукаш, вказувала на те, що повністю пропорційна система із закритими партійними списками "не гарантує  виборів до  парламенту,  які  б представляли українське суспільство в усьому його розмаїтті".

Також, зазначається у статті міністра, ПАРЄ критикувала питання імперативного мандату нардепів, "акцентувала увагу на невідповідність прийнятих у 2004 році положень щодо прокуратури, взятих Україною при вступі до Ради Європи зобов’язанням та підкреслювала, що Конституцією 2004 року в реформі  прокуратури було зроблено крок назад".

Як відомо, конституційна реформа 2004 року була прийнята у розпал Помаранчевої революції.

Її проведення було однією із умов, яку ставила перед опозицією команда Віктора Януковича та Леоніда Кучми, в обмін на проведення повторного другого туру президентських виборів за участю Віктора Януковича та Віктора Ющенка.

У 2010 році Віктор Янукович, ставши президентом України, ініціював скасування реформи та повернення собі розширених повноважень, передбачених Конституцією 1996 року.

У жовтні того ж року Конституційний суд скасував реформу 2004 року.

Після цього Венеціанська комісія радила Україні провести нову конституційну реформу, заявивши про надто великі повноваження президента.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...