Голова ВСУ попросив Раду посилити захист суддів, яких пікетують

П'ятниця, 14 лютого 2014, 18:21

Голова Верховного Суду Ярослав Романюк просить Верховну Раду ухвалити закон про посилення гарантій безпеки суддів і членів їхніх сімей.

Про це йдеться в його відкритому листі до голови Верховної Ради та депутатів.

Голова ВСУ нагадує, що 12 лютого президент доручив Кабінету міністрів супроводжувати у парламенті проект такого закону – і 13 лютого "регіонали" зареєстрували у Верховній Раді відповідний законопроект під № 4135.

"Вказана законодавча ініціатива заслуговує на підтримку, адже актуальність законодавчого посилення окремих гарантій незалежності суддів назріла. Ми очікуємо розгляду законопроекту № 4135 та прийняття пропонованого закону в найближчий час", - заявив Романюк.

За його словами, в Україні є тенденція до застосування "різних форм тиску та незаконного впливу на суддів" із метою "схилити суд до прийняття бажаного для певного суб’єкта судового рішення чи то в економічному, чи то в політичному питанні".

"Останнім часом тиск здійснюється у формі організації та проведення гучних масових заходів: пікетів, зборів, мітингів, походів, демонстрацій, які проводяться в безпосередній близькості до будівель судів або й у приміщеннях судів", - зазначив голова ВСУ.

За його словами, ці заходи "можуть видаватися законними", проте якщо їх використовують для дестабілізації роботи суду і впливу на психологічний стан судді, перешкоджання судовому процесу, то вони "порушують гарантії незалежності судді й унеможливлюють здійснення правосуддя на засадах законності та верховенства права".

"Останнім часом випадки тиску на суддів почастішали, більше того, набули загрозливих для існування демократичного суспільства масштабів", - зазначив Романюк.  

"Відверта неповага до статусу судді, суб’єктивне й однобоке, а іноді з ознаками правового нігілізму коментування змісту прийнятих суддями рішень, збирання, зберігання, використання та поширення інформації про суддів з метою завдання шкоди їх авторитету, психологічний тиск, образи, залякування й публічні погрози, зокрема, щодо застосування фізичного насильства до суддів і членів їхніх сімей у зв’язку зі здійсненням суддями правосуддя", - перерахував він.

За словами Романюка, "такі дії поступово укорінюються у свідомості громадян як норма поведінки", а "погіршують ситуацію й публічні висловлювання деяких політиків" та публікації окремих ЗМІ.

"Особливий статус суддів не дає їм змоги вступати у відкриту полеміку, захищаючись від погроз і звинувачень", - зазначає голова ВСУ.

Романюк нагадує про вбивство кременчуцького судді Олександра Лободенка і зазначає, що "комплекс негативних для суддівського середовища явищ" спонукає його просити депутатів, "незалежно від партійної приналежності чи особистих поглядів на якість здійснення судочинства судами України", посилити гарантії "захисту прав і безпеки суддів".

За словами голови ВСУ, судді готові "своєю професійною діяльністю зі здійснення правосуддя утверджувати Україну як суверенну і незалежну, демократичну, соціальну, правову державу". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування