Опозиція придумала хитрий хід для повернення Конституції-2004

Понеділок, 17 лютого 2014, 10:13

Опозиція пропонує ухвалити проект постанови "Про поновлення конституційного ладу", яка визнає чинною Конституцію 2004 року.

Як пише "Комерсант-Україна" відповідний проект постанови в опозиції пообіцяли подати у Верховну Раду вже у понеділок, але станом на 11 ранку він іще не зареєстрований.

За даними видання, в опозиції вирішили відмовитися від ухвалення парламентом акту про повернення Конституції 2004 року й відкоригували своє бачення конституційної реформи.

"У рішенні Конституційного суду не зазначено, що Україна повертається до основного закону 1996 року", - заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

"Тому ми підемо найпростішим і водночас конституційним шляхом – у понеділок внесемо проект постанови про поновлення конституційного ладу. Ми фактично визнаємо, що в країні діяла і діє Конституція 2004 року", - сказав він.

Соболєв зазначив, що після ухвалення документа 226 голосами парламенту необхідно змінити 77 законів – про Кабмін, про президента, про Верховну Раду й інші.

"І ніхто не зможе нам сказати, що ми ухвалюємо якісь конституційні акти. А потім, коли відновиться дія Конституції 2004 року, можна створювати тимчасову спеціальну комісію з її вдосконалення", - заявив депутат. 

У фракції "Свобода" підтримали такий сценарій, однак побоюються, що його не підтримає парламентська більшість. Як відомо, у фракціях "Батьківщина", "Свобода" й УДАР - 167 народних депутатів, тоді як для ухвалення документа необхідно 226 голосів.

"Наради у Володимира Рибака показали, що влада упреться проти ухвалення проекту постанови. Давайте подивимося, чи знайдуться голоси – ми будемо діяти по ситуації", - зазначив заступник голови фракції "Свобода" Андрій Мохник. 

В опозиції упевнені: у випадку відмови Партії регіонів підтримати проект постанови про поновлення конституційного ладу "з'являться підстави для дострокових парламентських і президентських виборів".

Однак на 30 днів заблокувати парламентську трибуну, щоб створити підстави для дострокового припинення повноважень, опоненти чинної влади не готові.

"Є десятки інших способів, про які чудово знають у Партії регіонів. Ясно одне: ми не зможемо нормально існувати в умовах бездіяльності парламенту", - сказав Соболєв. 

Представники парламентської більшості не планують іти на поступки опозиції.

Голова ВР Володимир Рибак повідомляв раніше, що у вівторок запропонує створити в парламенті тимчасову спеціальну комісію для створення погодженого проекту Конституції, бо є 4 варіанти зміни Конституції, але жодного узгодженого.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування