Яценюк: Захід з нами, але Путін може піти далі

Четвер, 13 березня 2014, 09:36

Росія має намір захопити не тільки Крим, але й решту території України, вважає прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Як повідомляє прес-служба Кабміну, про це він заявив під час виступу на Атлантичній Раді у Вашингтоні в ході робочого візиту до США.

За словами Яценюка, перший сценарій президента РФ Володимира Путіна – "заволодіти Кримом в тій чи іншій формі".

"Але він може піти далі. І в Росії є інший сценарій – як захопити всю Україну, в тому числі українську столицю. Все залежить він персональних його (президента Путіна. – ред.) цілей", підкреслює голова українського уряду.

В той же час він подякував країнам Заходу за підтримку.

"Ми отримали дуже чітку заяву, що ЄС та США зроблять усе можливе, щоб підтримати український народ та зберегти Україну", - підкреслив Яценюк.

"Я задоволений тим, як США та ЄС допомагають нам вийти з кризи", - додав він.

Яценюк нагадав, що Україна вже отримала пакет фінансової допомоги від західних партнерів: "Він на столі. Ми ще маємо укласти угоду з МВФ, але ми вже отримали 1 млрд. доларів як гарантії для стабілізації української економіки".

Голова українського уряду сподівається вирішити конфлікт мирним шляхом.

"Ми досі переконані, що цю військову кризу можна вирішити дипломатією та політичними механізмами. З плином часу шанси на це не такі великі, як, наприклад, минулого тижня. Але ці можливості є", - підкреслив він.

"Кілька років тому він (президент Путін. – ред.) сказав, що найбільша катастрофа минулого сторіччя – це розпад Радянського Союзу. Я б сказав, що найбільшою катастрофою цього сторіччя було б відновлення Радянського Союзу", - додав Яценюк.

У державному департаменті США за підсумками візиту українського прем'єра повідомили, що США відновлюють роботу Комісії з питань стратегічного партнерства з Україною.

"Знову підтверджуючи наше партнерство, ми маємо намір відновити роботу Комісії з питань стратегічного партнерства на рівні міністрів з метою поглиблення українсько-американського стратегічного партнерства в галузі ядерної безпеки та нерозповсюдження ядерної зброї, політичного діалогу та верховенства права, енергетичної безпеки, співпраці у сфері безпеки, а також науки та техніки", - йдеться в повідомленні.

Також відзначається, що час візиту Яценюка до Вашингтона обговорювалися конкретні кроки, які роблять США для підтримки України в "цей критичний момент, зокрема $1 млрд кредиту й пакет технічної та іншої допомоги для пріоритетних потреб України".

У держдепі США відзначили, що Міністерство оборони США в "найближчий місяць проведе в Києві двосторонні консультації у сфері оборони з українськими колегами".

Українська правда, Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News