Путін та Меркель обговорили "референдум", десант та місію ОБСЄ

Неділя, 16 березня 2014, 14:55

Президент Росії Володимир Путін заявив канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, що референдум в Криму пройшов відповідно до норм міжнародного права.

Про це він сказав у телефонній розмові з канцлером, повідомляє прес-служба Путіна.

"Путін звернув увагу на те, що волевиявлення населення півострова реалізується у повній відповідності до норм міжнародного права, зокрема до ст. 1 Статуту ООН, яка закріплює принцип рівноправності і самовизначення народів", - йдеться в повідомленні Кремля.

При цьому Путін висловив стурбованість "нагнітанням в східних і південно-східних регіонах України напруженості з боку радикальних угруповань при потуранні київської влади".

Меркель і Путін знову обговорили можливе направлення в Україну масштабної місії ОБСЄ для моніторингу ситуації.

Путін та Меркель домовилися продовжити обговорення цих питань у ході подальших контактів, зокрема між главами зовнішньополітичних відомств Сергієм Лавровим та  Штайнмайєром" , - сказано в повідомленні.

У свою чергу видання Reuters з посиланням на німецький уряд зазначає: у ході розмови з Путіним Меркель засудила інцидент, що трапився напередодні в Херсонській області на кордоні з Кримом, де російські військові захопили газоперекачувальну станцію. 

Окрім того Меркель запропонувала розширити присутність ОБСЄ в Україні, особливо у східних регіонах країни. Таку пропозицію Володимир Путін оцінив позитивно та пообіцяв дати главі МЗС Сергію Лаврову відповідне доручення. 

Як зазначає видання, це питання має бути погоджене на нараді ОБСЄ у Відні у понеділок, 17 березня.

Раніше Меркель і Путін вже домовлялися про місію ОБСЄ в Криму, однак російські військові не пустили її на територію автономії.

Як відомо, 16 березня на території кримського регіону проводиться "референдум" про статус Криму .

При цьому журналісти і жителі Криму повідомляють про численні порушення в ході голосування. Бюлетені видаються громадянам Росії, у яких немає українського паспорта.

Члени так званих виборчкомів у супроводі міліціонерів змушують громадян, які не хочуть йти на дільниці, голосувати прямо на вулиці.

У бахчисарайському районі кримські татари бойкотували референдум.

У місцях їх компактного проживання не було створено навіть виборчих дільниць.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування