Регіонали придумали свій варіант єдності України

П'ятниця, 18 квітня 2014, 17:58

Партія регіонів як умову примирення ставить надання російській статусу державної та амністію.

Про це йдеться у регіоналівському проекті Меморандуму національної єдності Верховної Ради України, текст якого опубліковано на сайті ПР.

В ньому ПР закликає всіх співгромадян на Великдень простягнути руки один одному, відмовитися від радикальних дій та "разом повернутися до спільних дій щодо захисту, розвитку та творчої розбудови єдиної, демократичної, унітарної України".

"Верховна Рада України в повному обсязі підтримує женевські домовленості дипломатів України, Євросоюзу, Російської Федерації та США від 17 квітня 2014 року, спрямовані на деескалацію напруги та відновлення безпеки громадян", - сказано в проекті ПР.

Згідно із ним, Верховна Рада України має невідкладно ухвалити закони щодо проведення в країні реформи місцевого самоврядування та організації влади в регіонах, передбачивши:

1. Ліквідацію обласних та районних державних адміністрацій;
2. Формування виконкомів обласних та районних рад та передачу їм функцій виконавчої влади;
3. Прямі вибори голів виконкомів обласних рад територіальними громадами відкритим голосуванням жителями областей;
4. Забезпечення повноважень регіонів необхідними фінансовими ресурсами за рахунок встановлення справедливого розподілу доходів бюджетів за рахунок того, що: - будуть залишені на державному рівні позитивне сальдо ПДВ, акцизні та митні збори, - будуть залишені на місцевому рівні податок на прибуток, податок на доходи фізосіб, податки на надра та землю, місцеві податки та збори;
5. Запровадження дієвих механізмів участі громадськості у прийнятті рішень органами місцевого самоврядування.

"Для досягнення миру та порозуміння Верховна Рада України забезпечить конституційне закріплення статусу російської мови як другої державної", - сказано в проекті Меморандуму.

Крім того, регіонали вимагають від ВР прийняти закон "щодо недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної та адміністративної відповідальності осіб з приводу подій, які мали місце під час масових акцій в Україні за умови звільнення будівель та інших громадських місць та добровільного складення зброї".

Також, як вказано у тексті Меморандуму, "Верховна Рада України закликає до роззброєння всіх незаконних формувань, повернення всіх незаконно захоплених будівель їх законним власникам, звільнення всіх незаконно зайнятих вулиць, майданів та інших громадських місць в українських містах, селах та селищах".

Раніше в. о. президента Олександр Турчинов та прем'єр Арсеній Яценюк зачитали на брифінгу свій варіант Меморандуму національного примирення.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування