Лавров: США не роззброюють "Правий сектор", а від РФ вимагають кроків

П'ятниця, 25 квітня 2014, 11:06

Женевські домовленості передбачають рівні зобов'язання сторін щодо звільнення будь-яких незаконно зайнятих будівель на південному сході України та у Києві.

Про це заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров на форумі молодих дипломатів СНД у Москві, повідомляє "Інтерфакс".

"Замість того, щоб роззброїти "Правий сектор" і інших радикалів, американці заявляють, що все, що робить українська влада, – це легітимно, будівлі як і раніше не звільняються", - сказав він.

"Натомість нам говорять, що ви, Росія, зобов'язані звільнити адміністративні будівлі в Донецьку, Луганську, Слов'янську й інших містах південно-сходу України", - обурився Лавров.

Він заявив, що в Женеві російська сторона просувала підхід, "який забезпечує одночасність процесів і рівні зобов'язання сторін щодо звільнення будь-яких незаконно зайнятих будівель, роззброєння всіх незаконних формувань".

"Представник держдепартаменту, зокрема, Вікторія Нуланд заявляє, що в Женеві домовилися про те, що сепаратисти повинні покинути будівлі на південному сході – це просто брехня, цього не могло бути написана", - сказав Лавров.

За його словами, якщо говорити про деескалацію, то необхідно пам'ятати, що ескалація була розпочата нинішньою владою в Києві, коли вона, ще будучи в опозиції, "вчинила озброєний переворот".

"Пред'являти тепер нам претензії з приводу того, що ми нібито підписалися в Женеві під чимсь, що легітимізує дії нинішнього режиму й вимагає якихось кроків із деескалації лише від південного сходу, це просто брехня", - заявив Лавров.

У Києві вже давно не ходять вулицями озброєні люди, хоча у самооборонців є рації. Нечисельний "Правий сектор" нічим не вирізняється. Водночас, на сході України проросійськи налаштовані люди мають багато зброї, утримують захопленими будівлі та беруть у полон журналістів та інших людей.

Серед бойовиків помічені росіяни. Росію підозрюють і у фінансовій підтримці сепаратистів.

У Женеві представники України, Росії, ЄС та США домовилися про кроки з деескалації ситуації, зокрема, про звільнення адмінбудівель, які зайнято нелегально. Голова МЗС України Андрій Дещиця заявляв, що це не стосується Майдану в Києві, бо він "перебуває легально" в зайнятих будівлях.

Між тим, барикади у столиці потроху розбирають, а КМДА закрили на ремонт і умовляють майданівців перейти в інші приміщення.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування