Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Яценюка нагадали Росії про обіцяну мільярдну позику

Четвер, 15 травня 2014, 18:12

Український уряд пропонував Росії повернутися до ідеї запозичення 15 мільярдів доларів, щоб вирішити ініційовану Москвою нову газову суперечку.

Про це заявив міністр фінансів України Олександр Шлапак на зборах Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в четвер, передає "Інтерфакс".

"Коли мова йшла про наш газовий  конфлікт, ми пропонували, давайте повернемося до ідеї 15 млрд доларів, давайте повернемося до нормальної співпраці. Виплатіть нам транш в 2 млрд доларів, як було обіцяно в січні, ми тут же розрахуємося цими грошима за борг по газу. Але, на жаль, не отримали такої згоди", - сказав Шлапак.

Як він пояснив журналістам, домовленість України з Міжнародним валютним фондом та іншими інвесторами передбачає, що ресурси залучають на зовнішніх ринках в тому обсязі, який потрібен країні для погашення боргу.

"Поки ми отримали 2 млрд доларів до бюджету від МВФ, 1 млрд доларів отримаємо завтра від євробондів, які розмістили під гарантії США. Наприкінці травня очікуємо грошей від ЄС і Світового банку. Тобто ресурсів у нас буде достатньо, щоб розрахуватися з усіма нашими боргами", - зазначив Шлапак.

Як відомо, у грудні президент РФ Володимир Путін та тодішній президент України Віктор Янукович, який фактично зірвав підписання договору про асоціацію з ЄС, домовилися про надання Києву позики у розмірі 15 мільярдів доларів та про зниження ціни на газ до 268,5 долара за тисячу кубометрів.

Цього ж місяця Росія надала Україні перший транш кредиту в розмірі 3 мільярди доларів. Пізніше в уряді Миколи Азарова визнали, що направили їх на закривання "дірки" у соціальних вилпатах.

З втечею Януковича та його оточення та становленням нового уряду, Росія, паралельно зі збройною агресією, посилила економічний тиск на Україну, скасувавши всі знижки на газ. Відповідно, ціна на цей енергоносій підскочила до 485 доларів за тисячу кубів.

Більш того, з 1 червня Росія має намір постачати Україні газ по передплаті. Залагодити це питання Києву, що у значній мірі залежить під поставок російського газу, поки що не вдалося. Українські чиновники наполягають, що зможуть погасити існуючі борги, однак таке значне підвищення ціни є виключно методом політичного тиску і не є правомірним.

Економічна правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування