Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порушення прав кримських татар ''владою'' Криму має розглянути ЄСПЛ - ГПУ

Субота, 17 травня 2014, 11:55

Порушення прав кримських татар, які проживають у Криму, є неприпустимим, а факти дискримінації мають бути засуджені усіма міжнародними організаціями та розглянуті європейськими інстанціями, зокрема, Європейськими судом з прав людини.

Про це йдеться у заяві Генпрокуратури.

''Генпрокуратура занепокоєна ситуацією, яка склалася на тимчасово окупованій Російською Федерацією території АР Крим та Севастополя, щодо порушення прав етнічного кримськотатарського населення півострова, особливо в останній час, напередодні роковин з Дня депортації кримських татар 18 травня 1944 року'', - йдеться у повідомленні.

Порушення прав громадян України, у тому числі кримських татар, які проживають на півострові, є неприпустимим.

''Останнім часом широкого розголосу набула інформація щодо порушення прав кримськотатарського населення, зокрема щодо побиття, незаконного затримання та проведення масових обшуків під приводом пошуку "терористів". Наявність таких фактів свідчить про суттєве порушення прав етнічного населення Кримського півострова'', - заявили в ГПУ.

"Генпрокуратура України вважає, що вищезазначені факти дискримінації мають бути засуджені усіма міжнародними організаціями, що поділяють демократичні принципи, а також повинні бути розглянути європейськими інстанціями, зокрема, Європейськими судом з прав людини'',- підкреслюється у заяві відомства. 

Як відомо, президент РФ Володимир Путін офіційно заявляє про підтримку кримських татар, запевняючи, що Росія нібито зробить все для того, щоб вони відчули себе повноцінними господарями своєї землі.

При цьому самопроголошений кримський прем'єр Сергій Аксьонов заборонив кримським татарам проводити траурні заходи, приурочені до 70-річчя депортації. Пізніше так званий "губернатор" Севастополя Сергій Меняйло також заборонив масові  заходи у місті, аргументувавши заборону подіями на південному сході України і "можливими провокаціями екстремістів".  

Голова Меджлісу Рефат Чубаров у зв'язку із забороною "владою" Криму мітингу, присвяченого 70-й річниці депортації кримських татар, виступає за проведення жалобних заходів у місцях їх компактного проживання.

Разом з тим прес-секретар Меджлісу Алі Хамзін заявив, що у Криму відбуваються масові обшуки у будинках кримських татар. За словами лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, нова окупаційна влада під егідою Росії продовжує вести стосовно кримських татар політику, схожу на ту, яку проводив Радянський Союз.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування