На повернення награбованого Януковичем піде не один місяць - Мін'юст

Понеділок, 19 травня 2014, 16:15

На повернення коштів, незаконно виведених за межі України Віктором Януковичем та його оточенням, підуть роки, заявив міністр юстиції Павло Петренко.

Про це він сказав на прес-конференції в понеділок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я буду відвертим: те, що умовно стосується коштів, які заарештовані в Україні - і компаній, і приватних осіб - це питання буде вирішено швидше, тому що тут компетенція безпосередньо наших національних правоохоронних органів, які можуть застосувати заходи по конфіскації", - сказав Петренко.

"Що стосується коштів в інших країнах, то тут процес буде тривалішим. Не можна обманювати суспільство, що ці гроші за два-три місяці буде повернуто. Це питання років - це не питання місяців", - пояснив міністр.

За його словами, "це був масовий грабіж і розкрадання як державного, так і місцевих бюджетів", причому з використанням схем, до яких були залучені транснаціональні корпорації.

"Тільки за попередніми розрахунками, які були зроблені новим урядом, з державного бюджету в минулому році фактично було виведено 290 млрд грн", - розповів Петренко.

"З урахуванням державних гарантій прихований дефіцит становив, в тому числі з приватним сектором, близько 800 млрд грн", - повідомив він.

Міністр підкреслив, що "це величезні суми, які йшли в "тіньову" економіку, в кишені вищих державних посадових осіб".

"Для нового уряду принциповим є питання про оперативне повернення цих коштів та притягнення до відповідальності осіб, які були співучасниками та виконавцями", - додав Петренко

За словами міністра, цим завданням займається спеціальна група, до якої увійшли представники прокуратури, правоохоронних органів та Міністерства юстиції.

Вже є перші попередні дані про схеми виведення бюджетних коштів у державному секторі на суму близько 65 млрд грн, в яких були задіяні 12 міністерств.

Також, за публічним даними, близько $100 млрд виведені оточенням Януковича виведені за кордон, частина з них - готівкою. За публічної інформації, близько $ 2 млрд заблоковано в Швейцарії, і по конкретних особах від 20 до 25 осіб країни Європейського Союзу і США ввели індивідуальні санкції.

Міністр зазначив, що більш точні дані важко назвати, оскільки без остаточного підтвердження країни не оголошують таку інформацію.

"Роботи зроблено багато. Йдеться про десятки мільярдів доларів, які фактично зараз заблоковані, за якими проводяться відповідні розслідування в країнах ЄС, США", - повідомив Петренко.

"Основне завдання наших правоохоронних органів зараз - оперативна комунікація з компетентними органами цих країн, щоб вони через судові процедури могли підтвердити причетність цих корупційних схем до України", - констатував міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...