Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ФСБ бреше про нібито плани диверсій "Правого сектора" в Криму – активісти

П'ятниця, 30 травня 2014, 15:50

"Комітет допомоги кримським політв'язням" заперечує причетність до "Правого сектора" активістів, затриманих у Криму службою безпеки Російської Федерації.

"Кримські громадські активісти, які були заарештовані ФСБ в травні, займалися мирною громадською діяльністю та не причетні до організації "Правий сектор". Звинувачення Федеральної служби безпеки на їхню адресу абсурдні і суперечать здоровому глузду", - йдеться в повідомленні.

"Реальна причина арешту активістів – це реакція на їхню участь в акціях проти анексії Криму, а також бажання залякати всіх кримчан, які не підтримують сепаратистів, що захопили владу на півострові", - вважають у комітеті.

Там наголошують, що кримчани, заарештовані ФСБ, – відомі на півострові як активні громадські діячі, які ніколи б не пішли на насильницькі дії.

"Особливо абсурдно звучать звинувачення у причетності до "Правого сектора" на адресу Кольченка. Олександр вже давно є активним учасником руху "Антифашистська дія" і затятим противником націоналістичних ідей. Він неодноразово був організатором і учасником акцій проти ксенофобії і кампаній солідарності з антифашистами", - зазначає комітет.

Там вважають, що арештовані активісти "не винні ні в чому, окрім своєї активної громадянської позиції, і повинні бути негайно звільнені".

"Закликаємо українську владу докласти максимум зусиль для того, щоб врятувати громадян своєї країни, які були взяті в полон спецслужбами РФ", - просить комітет.

У свою чергу, представник "Правого сектора" Ярослав Бабич сказав у коментарі "Громадському ТБ": "У Криму є окремі патріоти, у тому числі й представники "Правого сектора", який немає завдань вчиняти будь-які диверсійні дії в Криму".

Як відомо, раніше Федеральна служба безпеки РФ оголосила затриманого в Криму українського кінорежисера Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія та Олександра Кольченка "диверсійно-терористичною групою", нібито причетною до "Правого сектора" і до підготовки терактів у Сімферополі, Ялті, Севастополі тощо.

У ФСБ також стверджували, що "підозрювані дають свідчення про участь представників "Правого сектору" в організації терористичних актів на території Криму".

"Комітет допомоги кримським політв'язням", у який об'єдналися правозахисники, громадські й політичні активісти та небайдужі громадяни, вказує на політичні мотиви цих звинувачень.

Комітет зазначає, що доставлений в російський слідчий ізолятор Сенцов – кінорежисер, який був активним учасникам Майдану і з кінця лютого брав участь в акціях проти анексії Криму.

Кольченко − громадський активіст, учасник лівого і антифашистського руху, з кінця лютого брав участь в акціях проти анексії Криму.

Афанасьєв − за освітою юрист, учасник Євромайдану, брав участь в акціях за єдину Україну.

Про Чірнія поки нічого невідомо, Комітет просить повідомляти інформацію про нього.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування