Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін погрожує перевести відносини з Україною "в іншу стадію"

Середа, 11 червня 2014, 15:10

Кремль погрожує перевести відносини з Україною "в іншу стадію", якщо вона не прийме пропозиції Росії по газу.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін, передають РИА Новости.

Він доручив уряду розробити схему надання "знижки Україні на газ не за рахунок експортного мита, а на постійній основі".

"Газпром" запропонував українським партнерам точно такі самі умови, які мав уряд Віктора Федоровича Януковича: знижка з контрактної ціни 100 доларів, кінцева ціна - 385 доларів за тисячу кубометрів ", - заявив Путін.

Російський президент назвав ці пропозиції партнерськими, передає "Интерфакс".

"Вважаємо, що наші пропозиції більш ніж партнерські, спрямовані на те, щоб підтримати українську економіку в достатньо складний для неї час, допомогти. Але, якщо наші пропозиції будуть відкинуті, значить, ми перейдемо в абсолютно іншу стадію, це не наш вибір. Ми цього не хочемо ", - заявив Путін.

При цьому він звернувся до Медведєва.

"Якщо так, то будемо жити в іншому вимірі. Дмитро Анатолійович (Медведєв), я просив би вас мати це на увазі, і так, як ми домовлялися, вибудувати подальшу роботу", - сказав Путін.

Крім того, російський президент заявив, що не розуміє, на якій підставі України говорить про "знижку на газ".

"Судячи з окремої інформації, яка до нас сьогодні надходить від договірних сторін, - справа навіть не в механізмах, а справа в тому, що українським партнерам ніби як мало цих знижок, і вони претендують на більше. Правда, не дуже зрозуміло, на якій підставі ", - заявив Путін.

Він додав: "Якщо це так, то, судячи з усього, справа свідомо заводять у глухий кут".

Як відомо, у середу прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що Росія запропонувала Україні 100-доларову знижку на газ, але Київ не пристає на цю пропозицію і вимагає змінити газовий контракт.

"Росіяни зробили нам пропозицію щодо зменшення ціни на газ на 100 доларів, з так званою "скидкою". Я зразу хочу офіційно заявити, що ми ці російські пастки знаємо: скидка встановлюється рішенням уряду Російської Федерації – і знімається рішенням уряду Російської Федерації", - сказав він.

Раніше "Газпром" повідомляв, що пред'явив Україні рахунок у $11,388 млрд за 2013 за недобір газу за умовою "бери або плати", і $7,2 млрд за 2012 рік.

У I кварталі 2014 для України діяла ціна в $268,5 за тисячу кубометрів. З 1 квітня "Газпром" виставив нову ціну - спочатку $385,5, а потім і зовсім - $485,5.

Українська сторона пропонує ВАТ "Газпром" підписати додаткову угоду з визначенням ціни на природний газ на 2014 рік у розмірі 268,5 долара США за 1 тис. куб. метрів, як було визначено в i кварталі 2014 року.

30 травня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що якщо домовленості щодо ціни на газ не буде досягнуто під час останнього раунду тристоронніх переговорів по газу Україна-Росія-ЄС, який може відбутися вже в понеділок, 2 червня, Україна подасть позов до Арбітражного суду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: