На Донбасі бойовики застосовують досвід Чечні - правозахисники

П'ятниця, 11 липня 2014, 15:46

На Донбасі бойовики впроваджують досвід захоплення заручників, відпрацьований під час другої чеченської війни.

Про це на брифінгу повідомила представник центру громадських свобод та ініціативи Євромайдан-SOS Марія Томак, передає Ліга.

"Якщо згадати, наприклад, російський досвід у Чечні, а його тут згадати більш ніж доречно, то саме у російських правозахисних організацій, насамперед у "Меморіалу", є колосальний досвід роботи з цією інформацією, документуванням", - сказала вона.

Як зазначила правозахисниця, саме завдяки колегам з "Меморіалу" українським правозахисникам стало відомо, що на сході України зараз імплементована та сама система взяття в заручники і тортур, яка існувала під час другої чеченської війни.

"І навіть на рівні персоналій. Гіркін, відомий як Стрєлок і Стрєлков, - це персонаж ще другої чеченської війни. В "Меморіалі" є шість кейсів, в яких зафіксовано його участь в примусовому викраденні людей", - зазначила вона.

Нагадаємо, в полоні у терористів на Донбасі залишаються сотні заручників, проте точне їх кількість невідома.

За даними уповноваженого президента з урегулювання ситуації на Сході України Ірини Геращенко, більшість полонених - це цивільне населення, в тому числі і діти-сироти.

Amnesty International зібрала докази жорстоких тортур проти проукраїнських активістів та журналістів на Сході України протягом останніх трьох місяців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування