Порошенко ветував закон про допомогу переселенцям із Криму й Донбасу

Четвер, 17 липня 2014, 12:29

Президент Петро Порошенко повернув до парламенту зі своїми пропозиціями закон про правовий статус осіб, які виїхали з Криму через окупацію і зі сходу України через бойові дії.

Верховна Рада 19 червня ухвалила закон "Про правовий статус осіб, які вимушені залишити місця проживання внаслідок тимчасової окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та обставин, пов’язаних з проведенням антитерористичної операції на території України" (№4998-1).

Президент вказав 9 причин, чому не може підписати цей закон.

Як сказано в поясненні, цей закон "не виправдовує очікувань суспільства" щодо вирішення питань переселенців, не визначає порядку надання державної допомоги вимушеним мігрантам, не забезпечує скоординованої і відповідальної роботи органів держвлади, місцевого самоврядування та їх взаємодії з громадськістю, не відповідає міжнародним стандартам захисту внутрішньо переміщених осіб.

"Закон здебільшого складається з бланкетних норм, які переадресовують до правового регулювання ключових питань іншими законами, майбутніми рішеннями Кабінету міністрів, іншими підзаконними актами", - констатує Порошенко.

У законі, зокрема, не окреслено порядок надання допомоги вимушеним мігрантам.

Закон визначає порядок надання посвідки вимушеного мігранта, яка є підставою для отримання держдопомоги, але низку питань має вирішувати Кабмін: порядок, умови та обсяг надання державної допомоги вимушеним мігрантам, порядок розселення, перебування, звільнення житлового приміщення в місцях тимчасового розселення переселенців тощо.

Президент констатує, що закон у цілому "має швидше декларативний характер" і не впроваджує довершених механізмів надання держдопомоги переселенцям.

Крім того, закон пов'язує наявність статусу вимушених мігрантів із проживанням, зокрема, на території проведення АТО на час проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, початок і завершення якої визначаються указами президента, – але "такі укази не видавалися", АТО ведеться за законом "Про боротьбу з тероризмом" і рішення приймаються керівником Антитерористичного центру, сказано в поясненні.

Крім того, поняття "вимушене залишення особою місця проживання" сформульоване так, що воно поширюватиметься не лише на переселенців із Криму й Донбасу. Закон містить і інші неузгодження "базових понять".

Крім того, закон містить низку положень, які не відповідають конституційному принципу рівності громадян перед законом і принципу юридичної визначеності як складової конституційного принципу верховенства права, йдеться у роз’ясненні.

Аналізуючи інші положення, президент підсумовує, що цей закон не забезпечує створення цілісного механізму надання допомоги та захисту державою прав і законних інтересів вимушених переселенців, містить положення, що не відповідають конституційним принципам гарантій прав громадян, суперечать Конституції та законам України.

"За таких обставин пропоную цей закон відхилити", - звертається Порошенко до ВР.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування