Лавров домовився з Керрі про "чорні скриньки" з Боїнга, збитого террористами

Субота, 19 липня 2014, 18:19

Усі речові докази у справі про катастрофу Боїнга-777 "Малазійських авіаліній", в т.ч. "чорні скриньки" мають бути надані для вивчення у рамках міжнародного розслідування, а "на землі" мають бути забезпечені всі необхідні умови для доступу міжнародної команди експертів.

До такої угоди прийшли глава МЗС РФ Сергій Лавров і держсекретар США Джон Керрі в ході телефонної розмови 19 липня, повідомляє МЗС РФ.

"Лавров і Керрі обговорили ситуацію на Україні та висловилися за необхідність прийняття термінових заходів щодо її врегулювання .... Міністри погодилися в головному - необхідно забезпечити абсолютно неупереджене, незалежне і відкрите міжнародне розслідування катастрофи малазійського авіалайнера. З'ясування обставин цього інциденту має бути організовано за провідної ролі ІКАО і за участю всіх, хто готовий допомогти у встановленні істини ", - наголошується у повідомленні.

При цьому Лавров підкреслив важливість залучення до цієї роботи Міжнародного авіаційного комітету, учасником якого є і Україна.

Водночас Лаврові і Керрі "домовилися використовувати вплив Росії і США на протиборчі українські сторони для того, щоб спонукати їх рухатися в зазначеному напрямку".

При цьому було підкреслено, що конфлікт на Україні не має військового рішення і може бути врегульований виключно мирним шляхом через вироблення загальнонаціонального консенсусу.

"Було також підтверджено, що для стійкого довгострокового врегулювання конфлікту на Україні всі сторони повинні повернутися на міцну грунт Женевського заяви МЗС РФ Росії, США, України та ЄС від 17 квітня", - зазначили в МЗС. 

19 липня стало відомо, що озброєні бойовики, погрожуючи фізичною розправою, змусили рятувальників завантажити тіла 34 загиблих на свій автомобіль з метою доставки тіл до  Донецька

Команда фахівців зі Спеціальної групи порятунку та ліквідації катастроф Малайзії прибула до України і вже вирушила до Донецької області

Разом з тим повідомлялося, що представники терористичної "ДНР" не пускають інспекторів ОБСЄ до уламків літака у селі Грабове на Донеччині.

"Спочатку інспекторів зупинили на блокпосту і не дозволили їхати машиною, після чого представники ОБСЄ пішли до місця падіння пішки. Інспекторам дозволили пройти половину шляху, але до основної частини уламків не допустили", - йшлося у повідомленні.

Разом з тим, за даними РНБО,  "чорні скриньки"  з Боїнга-777 не перебувають в офіційних підрозділах української влади. 

"Чи є вони зараз у терористів - у нас також немає інформації. "За інформацією експертів, якщо терористи заволодіють "чорними скриньками", у них буде можливість спотворити записану ними інформацію", - повідомили в РНБО. 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...