Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Аварія "Боїнга" - наслідок путінської дестабілізації України - Гельсінська комісія

Субота, 19 липня 2014, 23:35

Авіакатастрофа у Донецькій області, в результаті якої загинуло 298 людей малазійського Боїнга-777,  є наслідком російської агресії в Україні, яка ще почалась захопленням Криму, це "наслідок путінської дестабілізації України".

Про це заявив голова Гельсінської комісії сенатор Бен Кардін, повідомляє Голос Америки.

За його словами, Гельсінська комісія вимагає безперешкодного доступу до місця аварії малазійського "Боїнга-777" для проведення незалежного міжнародного розслідування.

Відкритий лист із відповідним зверненням оприлюднений на сайті організації, яка ще має назву Комісія з безпеки та співпраці в Європі.

"Збиття літака "Малазійських авіаліній" є невимовною трагедією. Цього не повинно було трапитися, і винні мають бути притягнені до відповідальності, - зазначив Кардін.

"Я закликаю міжнародні зусилля щодо розслідування причин та винуватців трагедії. Особливо, я вітаю зусилля і мужність Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, яка прибула на місце аварії. І велике розчарування було почути, що вони були змушені відійти назад через якихось 75 хвилин через агресію з боку підтримуваних Москвою сепаратистів", - додав сенатор.

У свою чергу співголова комісії, конгресмен-республіканець Крис Сміт закликав президента "енергійно працювати, щоб отримати повний доступ до ідентифікації загиблих, рятувальних робіт та міжнародного розслідування".

"Уся територія має розглядатися як місце вчинення злочину –так як літак був збитий ракетою "земля-повітря", запущеною з території, контрольованої сепаратистами. Це веде за собою схему дій, де бойовики-сепаратисти збивали українські військові літаки і вертольоти, за що вони взяли на себе відповідальність", - зазначив Сміт.

Гельсінська комісія висловила також стурбованість, що сепаратисти можуть приховати чимало деталей рослідування, так як вони контролюють територію, де трапилась катастрофа.

Як відомо, 17 липня в Донецькій області зазнав краху пасажирський літак авіакомпанії Malaysia Airlines "Боїнг-777". За даними авіакомпанії, на борту літака знаходилося 298 осіб: 15 членів екіпажу і 283 пасажири.

На борту авіалайнера перебували 192 громадянина Нідерландів (один з них мав подвійне громадянство Нідерланди/США), 44 малайзійці (включаючи 15 членів екіпажу і двох немовлят), 27 австралійців, 12 індонезійців (серед них одне немовля), 10 британців (один із них мав подвійне громадянство Велика Британія/ПАР), чотири німці, чотири бельгійці, три філіппінці, один канадець і один громадянин Нової Зеландії.

За даними українських силовиків, літак збили з установки "Бук" терористи, яких забезпечує зброєю Росія.

Повідомлялося, що представники терористичної "ДНР" не пускають інспекторів ОБСЄ до уламків літака у селі Грабове на Донеччині.

"Спочатку інспекторів зупинили на блокпосту і не дозволили їхати машиною, після чого представники ОБСЄ пішли до місця падіння пішки. Інспекторам дозволили пройти половину шляху, але до основної частини уламків не допустили", - йшлося у повідомленні.

Разом з тим, за даними РНБО,  "чорні скриньки"  з Боїнга-777 не перебувають в офіційних підрозділах української влади. 

"Чи є вони зараз у терористів - у нас також немає інформації. "За інформацією експертів, якщо терористи заволодіють "чорними скриньками", у них буде можливість спотворити записану ними інформацію", - повідомили в РНБО. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування