Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Експерти порахували збитки від припинення військової співпраці із РФ

Середа, 23 липня 2014, 16:15

Україна втратила $300 млн від припинення поставок до Росії товарів військового призначення.

Дані про продаж зброї Україною належать до закритої інформації, повідомляє ВВС Україна.

Єдина названа цифра - частка експорту до Росії, яка у 2013 році складала 18% від прибутку концерну.

При цьому майже половина з цього обсягу, як стверджують у в "Укроборонпромі", – це цивільна продукція.

Приблизну суму виторгу порахували експерти Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння.

"За розрахунками нашого центру, "Укроборонпром" у 2013 році наторгував приблизно 1,8 мільярда доларів від постачання до Росії", - заявив директор центру Валентин Бадрак.

За його словами, частина продукції подвійного призначення, яка може бути використана у військових цілях, експортується не "Укроборонпромом", а іншими підприємствами. Зокрема, це стосується авіаційних контрактів ДП "Антонов".

"За нашими підрахунками, на Росію у 2013 році припадало 15% експорту військової продукції, це близько 300 мільйонів", - заявив експерт.

Про таку ж цифру заявив директор консалтингової компанії Defence Express Сергій Згурець.

"Основними напрямками експорту військового призначення до РФ у 2013 році були агрегати та комплектуючі до ракетно-космічної техніки, газотурбінні установки для кораблів, авіаційні двигуни та агрегати авіатехніки, вузли та комплектуючі до авіаційних керованих ракет, запчастини до радіолокаційних станцій та інша продукція", - йдеться у листі "Укроборонпрому".

Окрім крупних контрактів у ракето-космічній галузі, експерти вказують і на низку дрібніших угод.

"Найважливіші проекти пов’язані з обороноздатністю РФ: обслуговування російських балістичних ракет, постачання авіаційних двигунів та газових турбін для кораблів. Є невеличкі, але важливі поставки: елементи, які дозволили Росії створити нову систему мобільного протитанкового ракетного комплексу "Хризантема" або радіолінії до бойових російських гелікоптерів", - зауважив Валентин Бадрак.

Він запевняє, що українські підприємства аерокосмічної галузі та літакобудування не є повністю залежними від Росії, адже здійснили певну диверсифікацію й у них є набір проектів, окрім російських.

"Замістити російський ринок реально. 300-400 мільйонів доларів – це річна сума, яку підприємства українського оборонного комплексу здатні освоїти, виробляючи продукцію для національного війська", - заявив військовий експерт Валентин Бадрак.

Він наполягає, що раніше "оборонка" майже не працювала на власну армію, а правила роботи західних компаній передбачають, що для спільних поставок на ринки третіх країн треба частину продукції закуповувати для себе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування