Штайнмаєр: Доставку гуманітарки в Україну мають контролювати міжнародні організації

Неділя, 10 серпня 2014, 18:52

Забезпечення цивільного населення Східної України гуманітарною допомогою має відбуватись під контролем міжнародних організацій.

Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, повідомляє Німецька хвиля.

На його переконання, доставка гуманітарних вантажів з Росії до України має здійснюватись "винятково за чіткої згоди українського уряду". Цю позицію разом з німецьким урядом розділяє також низка європейських партнерів, зазначив міністр.

На думку Штайнмаєра, контроль доставки гуманітарної допомоги для мирних жителів Сходу України можуть здійснювати міжнародні організації на кшталт "Червоного хреста".

Штайнмаєр наголосив на важливості того, що "між Росією та Україною, схоже, було досягнуто принципової згоди з питання доставки гуманітарних вантажів, деталі організації якої має узгодити контактна група".

Також міністр зауважив, що "з великим занепокоєнням спостерігає за тим, як гуманітарна ситуація цивільного населення, передусім, у Донецьку та Луганську надалі погіршується".

"Ми дуже серйозно сприймаємо цей розвиток подій і тому вже на початку липня збільшили розмір німецької гуманітарної допомоги до 3,5 млн. євро", - нагадав Штайнмаєр. Німеччина співпрацює в цьому питанні з такими міжнародними організаціями, як "Червоний хрест", управлінням верховного комісара ООН у справах біженців та бюро ООН з координації гуманітарної допомоги, сказав він.

У свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров завив, що Росія уже домовляється з Україною, а також гуманітарними організаціями системи ООН та "Червоного хреста" про відправлення гуманітарної допомоги на Луганщину та Донеччину.

"Зараз пріоритетно ми домовляємось і з українською стороною, і з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста, і з міжнародними гуманітарними організаціями системи ООН про необхідність термінової відправки до Луганської та Донецької областей гуманітарної допомоги", - заявив Лавров, пише "Інтерфакс".

Як відомо, напередодні президент України Петро Порошенко заявив, що Україна  готова прийняти гуманітарну допомогу, але якщо ця місія буде міжнародною, без жодного військового супроводу, яка надійде виключно через пункти пропуску на кордоні, які контролюються українськими прикордонниками та у супроводі українських військових.

У свою чергу канцлер ФРН Ангела Меркель заявила: "Наша позиція чітка – будь-яке вторгнення, навіть якщо воно називається гуманітарним, є вторгненням, і це червона лінія, яку жодна держава не може перетинати". 

8 серпня Російська Федерація під виглядом гуманітарної допомоги намагалася ввести військовий контингент на територію України.

Рада Безпеки ООН на екстреному засіданні з приводу гуманітарної стуації на Сході України не підтримала пропозицію Москви надіслати до Донбасу гуманітарну місію, посилаючись на те, будь-який перетин корону міжнародна спільнота розцінить як вторгнення.

У свою чергу МЗС України закликало Росію утриматися від будь-яких спроб надсилання гуманітарних вантажів в Україну без дотримання необхідних умов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування