Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Москва прагне переформатувати весь пострадянський простір - політолог

Четвер, 11 вересня 2014, 15:42

Російський політолог Станіслав Бєлковський вважає, що Росія спробує застосувати до України ту ж тактику, яку використовувала у Грузії, і переформатувати весь пострадянський простір.

В інтерв'ю "Крим. Реалії" він сказав, що Грузія до певної міри є для президента РФ Володимира Путіна "зразком і ідеалом" успішності його тактики.

"У Грузії, як йому (Путіну) здається, відповідно до моїх уявлень про предмет, йому вдалося реалізувати те, що він хоче реалізувати на пострадянському просторі в цілому", - сказав Бєлковський.

"Він спершу створив буферну зону у вигляді Абхазії й Південної Осетії, легалізувавши їхню співпрацю з Росією шляхом визнання Російською Федерацією незалежності цих держав, потім він домігся усунення від влади агресивно антиросійського Михайла Саакашвілі і посприяв, як йому здається, приходу до влади клану Бориса Іванішвілі, який хоча й не є проросійським політиком, але й не сповідує агресивно антиросійську позицію", - зазначив він.

"Я думаю, що таку ж тактику він буде намагатися реалізувати й щодо України, Молдови й деяких інших суміжних Росії держав", - заявив політолог.

На думку Бєлковського, усе це "свідчить про припинення існування Російської імперії й про те, що Москва – свідомо чи, швидше за все, навіть несвідомо – прагне компенсації за цей крах Російської імперії у вигляді надкушування частини території колишніх пострадянських держав, які, як вважає Кремль, випадково опинилися за межами Росії, і переформатування не лише України, але й пострадянського простору в цілому".

На зауваження, що у випадку із Грузією Кремль "проковтнув" укладання угоди про асоціацію з Євросоюзом, очевидно, сподіваючись на гальмування цього процесу, так само як і на заморожування просування Грузії в НАТО, політолог сказав:

"Я думаю, що він (процес інтеграції Грузії в НАТО і ЄС) триватиме, тому що я не вірю в успіх кремлівської доктрини. Але Кремль-то вірить в успіх власної доктрини, і це, як кажуть у Одесі, дві великі різниці".

На думку Бєлковського, "і в Грузії, і в України, і в Молдови" є перспективи увійти в НАТО.

"Але я вважаю, що путінська Росія докладе усіх своїх сил, щоб цього не трапилося, і це потрібно сприймати як досить небезпечну й потенційно криваву реальність сьогоднішніх днів", - сказав Бєлковський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування