У Мінську домовилися утворити 30-кілометрову зону безпеки на сході

Субота, 20 вересня 2014, 01:32

Учасники переговорів контактної групи в Мінську узгодили основні питання перемир'я.

Про це заявив так званий спікер парламенту "ЛНР" Олексій Карякін, повідомляє "Белта".

"Ми узгодили основні позиції щодо перемир'я і відводу озброєнь. Питання про особливий статус Донбасу в цей раз не обговорювалося, хоча ми і планували", - сказав він.

Зокрема, досягнута домовленість "про відвід українських військ в сумі на 30 км", зазначив Карякін.

Водночас, за словами другого президента України Леоніда Кучми, домовленості передбачають "відвід великокаліберної зброї на відстань не менше 15 км з кожного боку". "Таким чином, створюється зона безпеки завширшки не менше 30 км", - зазначив він. 

"Щодо кордону досягли домовленості, що ОБСЄ буде присутня в обов'язковому порядку", - додав представник "ЛНР". За його словами, мова йде про кордон самопроголошених "ЛНР" і "ДНР" з рештою України.

"Жорсткі суперечки, зустріч триває, ми просунулися по роботі над документом", - сказав Карякін.

Він підтвердив озвучену раніше інформацію, що на переговорах у Мінську обговорюється заборона на застосування важкого озброєння. "Так", - відповів він на відповідне запитання РИА Новини.

Як заявив перед засіданням колишній президент України Леонід Кучма, контактна група повинна розглянути меморандум, перший пункт якого про те, як припинити вогонь на сході України.

Він висловив надію на "просування вперед".

Переговори контактної групи почалися увечері 19 вересня в "Президент-готелі" в Мінську. На зустріч приїхали спецпредставник ОБСЄ Адельхейда Тальявіні, колишній президент України Леонід Кучма, посол Росії в Україні Михайло Зурабов, "прем'єр" "ДНР" Олександр Захарченко, "віце-прем'єр" "ДНР" Андрій Пургін та глава "ЛНР" Ігор Плотницький.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування