Порошенко назвав причини трагедії під Іловайськом. Гелетея не звільнятиме

Неділя, 21 вересня 2014, 23:48

У подіях, що сталися під Іловайськом (Донецька обл.), де у "котлі" загинули українські військові, є дві причини.

Про це в інтерв'ю українським телеканалам заявив президент Петро Порошенко.

"Перша – це здача позицій, які дозволили взяти в оточення військових. Друга – тепер я можу про це сказати – ударне угрупування з відновлення боєздатності, яке мало підійти на допомогу – затрималося на три дні", - заявив президент.

"Якби вона підійшла за планом, наші дії б кардинально відрізнялися", - додав він.

Також він повідомив, говорячи про ефективність роботи Генштаба та Міноборони України: "Є дві комісії – одна Генпрокуратури, друга – тимчасова слідча у ВР".

При цьому, говорячи про можливу відставку глави Міноборонои Валерія Гелетея, Порошенко зазначив: "Скільки вже в нас міністрів оборони з часів Революції гідності змінилося? Це вже третій. Чи є на сьогодні безумовний лідер, на якого  ми маємо замінити Гелетея? Мені він невідомий".

Окрім того Порошенко повідомив, що дав доручення розформувати 51-у бригаду, на її місці буде сформовано нову – 14-ту.

"По подіях під Волновахою, Свєрдловськом, біля Червонопартизанська, де здалися у полон українські військові  з 51-ї бригади – мною дано доручення розформувати її.  На місці постійної її дислокації буде сформовано нову бригаду з інших військовослужбовців, під іншим керівництвом. Буде називатися 14-та бригада,  і цей процес вже почався", - повідомив Порошенко.

Як відомо, наприкінці серпня під Іловайськом в оточення НЗФ потрапили підрозділи батальйонів "Донбас", "Дніпро", "Світязь", "Херсон" та "Миротворець".

Командування цих підрозділів протягом кількох днів зверталося до керівництва АТО з вимогою створити коридор для вивезення тяжкопоранених. Ці звернення ніким не почуті і саботувалися як військовим командуванням, так і керівництвом держави. 

З  російськими військами була досягнута домовленість про те, що оточених під Іловайськом українців випустять, але вона не виконувалася, і бійці залишають оточення час від часу невеликими групами.

Пізніше міністр оборони Валерій Гелетей заявив, що в боях під Іловайськом загинули щонайменше 107 українських військовослужбовців і більше 300 - російських. За його словами, в тил угрупованню сил АТО зайшли з Росії 6 батальйонно-тактичних груп, посилених потужним сучасним артилерійським озброєнням.

Щоб уникнути масових жертв з обох сторін, офіцери середньої ланки домовилися про надання двох коридорів для виведення сил АТО. За словами Гелетея, пізніше російські генерали дали команду розстріляти колону АТО і захоплених в полон російських десантників, що виходили з ними.

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування