Яценюк звернувся до Путіна. Представник РФ назвав це "мелодрамою"

Четвер, 25 вересня 2014, 10:23

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час виступу на Генеральній асамблеї ООН закликав президента Росії Володимира Путіна припинити агресію проти України.

"Пане Путін, ви можете виграти бій із військами, але ви ніколи не виграєте бій із об'єднаною українською нацією", - заявив він у своїй 10-хвилинній промові, повідомляє "Укрінформ".

Яценюк нагадав, що "Росія порушила низку двосторонніх і багатосторонніх міжнародних угод", починаючи зі Статуту ООН, завершуючи резолюціями щодо боротьби з тероризмом, ухваленими в ООН.

"Ми знаємо, що таке тероризм, ми наполегливо закликаємо Росію відвести свої війська, свою артилерію, припинити забезпечувати підтримуваних нею терористів, відновити контроль на російсько-українському кордоні й почати реальні мирні переговори", - заявив він.

Прем'єр визнав, що військовий варіант розв’язання кризи в Україні – не найкращий.

"Цей підхід повинен бути всеохопним, включати дипломатичні, фінансові, політичні, і в крайньому випадку – військові варіанти", - наголоси він.

Яценюк закликав російську сторону виконувати всі 12 пунктів Мінського меморандуму, зазначивши, що "це не меню, у якому можна вибирати".

Він також звернувся до міжнародного співтовариства, щоб воно допомогло притягнути до відповідальності винних у трагедії зі збитим пасажирським літаком Малайзійських авіаліній, яку він назвав "злочином проти людяності".

Прем'єр-міністр також висловив упевненість, що Україна відновить контроль над усією своєю територією, включаючи Крим.

У свою чергу, постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін у четвер розкритикував Яценюка за "мелодраматичне звернення" до Путіна, повідомляє "ИТАР-ТАСС".

"Дивно, що прем'єр-міністр України замість того, щоб займатися численними проблемами своєї країни, яка наближається до економічного колапсу, приїхав у Нью-Йорк для того, щоб пізно ввечері виступити перед напівпорожнім залом Генеральної Асамблеї", - заявив Чуркін російським журналістам.

"Дивно й те, що його виступ закінчився мелодраматичним звертанням до президента Росії", - додав він.

"Арсеній Яценюк, імовірно, забув, що президентом України є Петро Порошенко, який протягом усього останнього часу веде інтенсивний діалог із президентом Путіним. Діалог, який зробив можливим недавні Мінські домовленості, які, як ми сподіваємося, відкривають шлях до врегулювання тривалої кризи на Україні", - заявив Чуркін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування