Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спостерігачі ОБСЄ не побачили в зоні АТО касетних боєприпасів

Середа, 22 жовтня 2014, 09:43

Представники міжнародних організацій спростовують інформацію Human Rights Watch щодо "застосування касетних боєприпасів" українськими силовиками на Донбасі.

Зокрема, речник спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Михайло Боцюрків спростував у коментарі DW застосування українськими військовими касетних набоїв.

"У нас близько 90 спостерігачів в Східній Україні. Якби ми щось подібне побачили, то ми б це зафіксували, проте на сьогодні такого не було", - зазначив Боцюрків.

"Все, що ми маємо сказати щодо боєприпасів чи обстрілів, з'являється в наших щоденних звітах. До цього часу в наших звітах не було нічого про це", - додав він.

У щоденних звітах спостерігачів ОБСЄ фіксуються всі випадки обстрілів на Донбасі. Спостерігачі негайно виїжджають на місце інциденту, щойно про нього стає відомо.

Human Rights Watch стверджує, що її фахівці проводили спостереження протягом тижня в Донецьку. У звіті правозахисної організації, зокрема, зазначено, що працівник Міжнародного комітету Червоного Хреста Лоран ДюПаск'єр "був убитий під час атаки, в якій були застосовані ракети з касетними боєголовками".

Ця інформація також не знайшла підтвердження. Представниця Червоного Хреста Анастасія Ісюк заявила DW, що в організації немає інформації про те, що її співробітник загинув саме в результаті обстрілу касетними снарядами.

"Ми знаємо лише те, що наш колега загинув, коли два снаряди впали поряд з офісом Червоного Хреста", - зазначила Ісюк.

Речник АТО Владислав Селезньов заявив DW, що на озброєнні українських військових в зоні бойових дій немає касетних боєприпасів.

"За будь-яких умов, навіть якщо ми знаємо, що на певній території знаходяться вогневі позиції бойовиків, ми не ведемо вогонь по тих місцях, де можуть знаходитися мирні мешканці", - запевнив він.

В останньому звіті Human Rights Watch йшлося про те, що українські військові нібито застосовували на початку жовтня касетні боєприпаси у Донецьку – і внаслідок цього як мінімум 6 людей загинули.

РНБО заявила, що українські військові не застосовують заборонені касетні бомби. Там нагадали, що в селі Євгенівка були виявлені касетні снаряди, випущені бойовиками.

МЗС України заявило, що Human Rights Watch стала жертвою інсценування терористів, котрі намагаються дискредитувати українську армію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування