Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Табачник порушив права 1,5 млн студентів, зібравши на них "досьє" - експерт

Субота, 25 жовтня 2014, 11:01

Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБО) є яскравим прикладом некоректного зберігання особистої інформації. 

Про це заявив Володимир Ковтунець, експерт Альянсу Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI) в інтерв'ю ZN.UA.

"Функціонування ЄДЕБО за часів Табачника - грубе порушення конституційних прав. У цій базі були зібрані усі відомості про більш ніж 1,5 млн студентів, а також про їх сім'ї мало не до дідуся-бабусі. І це бачили близько 5 тис. адміністраторів по всій Україні. Серед них могли бути люди з недобрими намірами", - підкреслив Ковтунець.

"Крім того, не треба забувати, що запис в базі даних - це не електронний документ, поки під ним немає відповідної сертифікації та електронного цифрового підпису", - зазначив експерт.

За його словами, необхідно, щоб усі дані, що дозволяють ідентифікувати конкретного учня, "осідали" на рівні навчального закладу, а "нагору" має подаватися тільки загальна статистика.

"У зв'язку з цим експерти пропонують, щоб кожному громадянину України при вході в освітню систему, грубо кажучи,  "з дитсадка", був привласнений електронний ID. Як варіант - він може збігатися з ідентифікаційним кодом податкової", - зазначає видання.

ZN.UA 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...