Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні стартували вибори до Верховної Ради

Неділя, 26 жовтня 2014, 07:03

В Україні у неділю, 26 жовтня, проходять позачергові парламентські вибори, українці обирають Верховну Раду VIII скликання.

Виборчі дільниці працюватимуть з 8 ранку до 8 вечора.

Після закриття дільниць мають оприлюднити попередні дані щодо явки виборців і результати екзит-полів.

За даними МЗС України, станом на 8:00  за київським часом розпочали голосуввання вже на 34 з 112 закордонних виборчих дільницях.

"Першими почали голосувати українці в Австралії" ,- зазначили в МЗС. 

За даними прес-центру АТО, сили АТО у посиленому режимі забезпечують громадський порядок, в тому числі на виборчих дільницях. В МВС у свою чергу заявили, що на усі діючі ОВК завезені виборчі бюлетені. Виборчкоми цілодобово охороняють 800 міліціонерів.

За даними організації "Опора", цього разу 4,6 млн виборців України не зможуть проголосувати на позачергових парламентських виборах через російську агресію і військові дії на сході України.

Кримчани і тимчасові переселенці з Донбасу можуть проголосувати за партії за місцем перебування. 

На сайті Центральної виборчої комісії можна знайти перелік виборчих округів та кандидатів, які балотуються до парламенту.

Вибори проходять за змішаною пропорційно-мажоритарною системою. При голосуванні виборці отримують по 2 бюлетені: за список політичної партії в загальнодержавному окрузі й за кандидата в одномандатному виборчому окрузі.

225 депутатів будуть обрані від партій, які подолали 5%-й виборчий бар'єр.

У виборах бере участь 29 партій, які висунули свої виборчі списки, а також 3 322 мажоритарних кандидата, які балотуються як від політичних сил, так і в порядку самовисунення.

Усього створено 32 198 виборчих дільниць, у тому числі 30 720 звичайних, 1 366 спеціальних, а також 112 закордонних (найбільше їх: у Росії - 6, у Німеччині - 5, у США, Польщі й Німеччини – по 4).

У цілому в Україні без урахування Криму й Севастополя, де вибори неможливо провести через анексію Росією, створено 213 округів.

У Донецькій області бюлетені не передані відповідно в 9 із 21 окружкому, а в Луганській – у 6 із 11 окружкомів, вибори там не відбудуться.

Через складну обстановку в зоні АТО операції голосування може не відбутися й на окремих виборчих дільницях інших округів на Донбасі. Однак, вибори там усе одно будуть визнані як такі, що відбулися, незалежно від того, скільки виборців приймуть у них участь, оскільки поріг явки законом не передбачений.

У цілому в Україні нараховується без Криму й Севастополя 33,57 млн виборців, у тому числі 3,3 млн у Донецькій і 1,77 млн у Луганській областях.

За даними ЦВК, заяви про зміну місця голосування в цілому по Україні подали 190,3 тис осіб, із них 21,7 тис жителів Донецької області, 11,1 тис - Луганської області й 3,6 тис – Криму й Севастополя.

Залишилося невирішеним питання про голосування військових у зоні АТО.

Віднедавна рішенням Верховної Ради посилено відповідальність за виборчі порушення – як для кандидатів, так і для виборців.

"Українська правда", "Інтерфакс-Україна", "Українські новини"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування