Генсек НАТО: Військові літаки РФ загрожують міжнародній авіації

Неділя, 16 листопада 2014, 15:57

Російські бомбардувальники і розвідувальні літаки, перебуваючи в міжнародному повітряному просторі, ігнорують загальноприйняті заходи безпеки і піддають небезпеці цивільні рейси.

Про це в інтерв'ю The Telegraph заявив генсек НАТО Йен Столтенберг.

"Вони (літаки РФ) наростили свою військову повітряну активність уздовж кордонів НАТО", - заявив Столтенберг.

Столтенберг нагадав, що в поточному році російські військові літаки вже були перехоплені більше 100 разів у порівнянні з 30 подібними інцидентами в 2013 році.

За словами генсека НАТО, бомбардувальники РФ і літаки-розвідники залишаються в міжнародному повітряному просторі, однак навмисно ігнорують заходи для зниження ризику зіткнення з цивільними рейсами.

Так, зокрема, російські літаки відключать "транспондери", які дозволяють літакам виявити один одного.

Генсек НАТО закликав Росію дотримуватися норм польотів у повітряному просторі і підкреслив, що в польотах військових літаків в міжнародному повітряному просторі немає нічого незаконного, "однак їх польоти слід здійснювати відповідно до встановлених норм, контактуючи з цивільними авіадиспетчерськими службами".

Як відомо, в останні тижні над територією європейських держав почастішали випадки перехоплення російської військової авіації. Так, винищувачі НАТО перехопили над Балтійським морем черговий російський військовий літак-розвідник.

На думку головнокомандуючого Збройними силами (ВС) генерал-майор Литви Йонаса Вітаутаса Жукас, військова активність РФ - це демонстрація сили.

8 листопада два канадські винищувачі були змушені перервати навчання для того, щоб перехопити літак російських ВПС над Балтійським морем.

Командувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав заявив, що польоти російських військових літаків в європейському повітряному просторі набули провокаційного характеру.

Раніше інший представник НАТО, полковник Мартин Дауні заявив, що в кінці жовтня сили НАТО знаходили і супроводжували літаки ВПС Росії у повітряному просторі над Атлантикою, Балтійським і Північним морями.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News