Порошенко: Цей рік був найбільш складним за останні 70 років

Понеділок, 29 грудня 2014, 13:38

Президент Петро Порошенко вважає рік, що минає, найскладнішим для України за останні 70 років.

Про це він сказав на початку своєї підсумкової прес-конференції

"Завершується 2014 рік. Рік, який, безумовно, є карколомним, найбільш складним за останні 70 років, після 1945 року. Найбільш складним для моєї країни, для України. І думаю, що дуже складний для Європи і світу в цілому", - сказав Порошенко.

"Світ став менш безпечним, менш передбачуваним. Була зруйновано глобальна повоєнна система безпеки. Вона більше не працює", - констатував він.

"Ні, я не згоден, що світ став біполярним. Світ залишається цивілізованим. І той факт, що весь світ об’єднався навколо України, продемонстрував тверду єдність і солідарність з Україною, свідчить про те, що у нас є дуже серйозні підстави для оптимізму", - сказав президент.

Але ті виклики і ризики, які нависли над Україною з початку 2014 року, за словам Порошенка, "дійсно вражали".

"Країна, яка була миттєво перетворена в диктатуру і в тоталітарну державу 16 січня… Яка змушена була платити надзвичайно велику ціну за друге народження своєї незалежності в лютому, коли сотня найкращих українських хлопців дівчат, – незалежно від того, якої вони були національності і громадянами якої країни вони були, – віддали своє життя для того, щоб народилася нова країна і новий народ", - сказав він.

"Країна, над якою нависла загроза суверенітету втягуванням у Митний союз – і це здавався декому вже невідворотним. Країна, над якою була в березні загроза територіальній цілісності після анексії Криму. Країна, де в середині року почалася пряма збройна агресія сусідньої держави проти нашої держави", - додав Порошенко.

"Країна, у якій внаслідок безглуздої і безвідповідальної фінансової політики була знищена економічна база ще на початку року. Дуже великий перелік ризиків і загроз, із якими Україна зіткнулася вперше", - сказав він.

За словами президента, "працювала де-факто ліквідаційна комісія з ліквідації українських збройних сил, підрозділів безпеки, Міністерства внутрішніх справ, внутрішніх військ".

"Хтось дуже сподівався, що ми не здатні себе захистити", - зазначив Порошенко.

"Але я пишаюся тим, як Україна прожила цей рік. Ми не просто вистояли. Ми знайшли гідну відповідь на всі ці виклики", - заявив він.

Серед досягнень він назвав проведення "бездоганних" президентських виборів, парламентських виборів, підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

"За ці 7-8 місяців нам вдалося мобілізувати нечувану міжнародну підтримку України", - сказав Порошенко.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування