Штаб АТО опублікував "мертві" контакти центрів із видачі перепусток?

П'ятниця, 23 січня 2015, 17:13

За оприлюдненими номерами відділків міліції, де видають перепустки для в’їзду у зону АТО та виїзду з неї, неможливо додзвонитися.

На це скаржаться мешканці з зони АТО, журналіст "Української правди" у п’ятницю також не почув відповіді за жодним із номерів, вказаних на сайті СБУ та оприлюднених прес-центром АТО.

Номери відповідних відділків міліції у Дебальцевому, Маріуполі, Старобільську та Великій Новосілці або постійно зайняті, або не існують, або оператор повідомляє, що "абонент не може прийняти дзвінок".

З електронних пошт координаційних груп листи повертаються. Зокрема, повернувся лист із адреси Маріупольської групи marmu@mail.ru.

Таким чином, надіслати документи для отримання перепустки в електронному вигляді або поставити запитання щодо процедури по телефону неможливо.

Прес-секретар СБУ Олена Гітлянська сказала "Українській правді", що телефонні номери мають працювати, але підтвердила, що з електронними адресами є проблеми. Вона пояснила це тим, що координаційні групи лише почали діяти і ще розгортають оргтехніку.

Гітлянська сказала, що громадяни вже привозять документи для оформлення перепусток безпосередньо координаційним групам на місцях. Але визнала, що після подачі документів отримати перепустку одразу не вийде. Речниця СБУ не змогла відповісти, що робити людям, які вибираються з зони АТО під обстрілами і не можуть їздити туди-сюди.

Водночас, Гітлянська наголосила на безкоштовності всіх послуг із надання перепусток для в’їзду у зону АТО і виїзду з неї. За її словами, вже є скарги на шахраїв, які вимагають гроші за це, і що будуть порушувати справи за такі дії.

Як відомо, вже з 21 січня почав діяти пропускний режим, згідно з яким потрапити в зону АТО та виїхати з підконтрольної бойовикам території можна лише з перепусткою, для отримання якої потрібно подати документи (паспорт, ідентифікаційний податковий номер, документи, що підтверджують мету в’їзду/виїзду тощо).

Такий режим мав запрацювати 12 січня, але його відклали до 21 січня через неготовність до видачі перепусток. 16 січня голова Донецької ОДА Олександр Кіхтенко закликав відтермінувати запровадження перепусток для в'їзду або виїзду з зони АТО хоча б на місяць.

Секретар РНБО Олександр Турчинов 23 січня заявив, що пропускний режим у зоні АТО робитимуть іще жорсткішим.

Згідно з інформацією на сайті СБУ, оформлення перепусток здійснюється безкоштовно координаційним центром при Штабі АТО у Краматорську та координаційними групами, які створені при управліннях (відділах) МВС у містах:

- Старобільськ: тел. - 066 0923604, 096 2438402, 06461 24708, 06461 20250; propusknyzen@gmail.ru, starobelskvodch@mail.ru.

- Дебальцеве: тел. – 067 3342404, 062 4922052; ato14_c@ukr.net, dub0207@yandex.ua.

- Велика Новосілка: тел. – 06243 21182, 06243 21274; shtab-vnovosilka@yandex.ua.

- Маріуполь: тел. – 092 540202, 097 0109425; gorodumorya@ukr.net, marmu@mail.ru.

Також пропонується звертатися на "гарячу" лінію СБУ: 0 800 50 14 82.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на неконтрольованій території, можуть оформити перепустку безпосередньо на найближчому до них контрольному пункті, призначеному для пропуску громадян або вантажів.

Відповідно до оперативної обстановки контрольні пункти можуть бути змінені, однак поки що для переміщення людей за різними напрямками функціонують такі:

- "Луганськ – Станично-Луганське – Широке" – контрольний пункт "Станиця-Луганська";

- "Донецьк – Маріуполь (через Волноваху)" – контрольний пункт "Бугас";

- "Горлівка – Артемівськ" – контрольний пункт "Миколаївка";

- "Новоазовськ – Красноармійськ – Талаківка – Маріуполь" – контрольний пункт "Маріуполь-1".

Як повідомляє ГУ МВС у Донецькій області, у Маріуполі вирішили створити два додаткові пункти, в яких прийматимуть заяви й документи на в'їзд і виїзд із окупованої зони. Там же, після обробки інформації, будуть видавати пропуски.

З 26 січня там почнеться прийом документів і видача пропусків за адресами вул. Митрополича, 39 (Жовтнева райадміністрація, каб. №3) та пр. Перемоги, 16 (Орджонікідзевська РДА, каб. №8). Документи прийматимуть з понеділка по четвер з 8:30 до 16:30. Днем видачі пропусків визначено п'ятницю (з 8:30 до 15:30).

Термін обробки поданих заяв і підготовки перепустки – до 10 робочих днів. Для в'їзду або виїзду з окупованої території на авто потрібно оформити перепустку і на транспортний засіб.

У Маріуполі будуть оформляти пропуску на проїзд винятково в Новоазовському напрямку. МВС опублікувало телефон для довідок за цим напрямком: (097) 010-94-25, - але він станом на п'ятницю також "не може прийняти дзвінок".

Усі, хто оформляє перепустку для перетину "лінії розмежування" в зоні АТО через пункт пропуску "Гнутове", назад зможуть в'їхати через той же пункт.

Особам, які планують в'їзд або виїзд у Донецьком напрямку, слід звертатися в Координаційну групу в селищі Велика Новосілка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування