Рада хоче визнати Росію агресором і посилити міжнародний тиск на неї

Вівторок, 27 січня 2015, 12:04

Верховна Рада планує проголосувати на позачерговому засіданні у вівторок звернення до країн світу із закликом визнати Росію країною-агресором.

Про підтримку такого звернення висловились лідери майже всіх парламентських групп та фракцій.

Представник "Народного фронту" Сергій Пашинський заявив, що російські спеслужби ведуть "пропагандистську диверсійну роботу проти України".

За його словами, надії на те, що ситуація на Сході стабілізується, розвіялись.

Лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко теж підтримав визнання Росії агресором.

"Нарешті Верховна Рада визнає Росію державою-агресором. Що заважало нам зробити це протягом року?", - обурився Ляшко.

Лідер фракції БПП Юрій Луценко заявив, що його фракція підтримає це рішення.

Луценко також показав докази того, що російські солдати воюють на Донбасі: він продемонстрував посвідчення солдата російської армії Сергєєва, який уже скоро став "солдатом ДНР".

Голова фракції "Самопомочі" Олег Березюк закликав не просто визнати Росію агресором, а й виконувати закони, уже ухвалені Радою, зокрема щодо санкцій проти РФ.

"Визнаючи Росію агресором, ми мусимо діяти як у воєнному стані. Те що говоримо, те і виконуємо", - закликав Березюк.

Юлія Тимошенко, глава фракції "Батьківщина", пояснила, що після визнання Росії агресором, Україна зможе "отримати потужну міжнародну підтримку".

"Ми вперше приймаємо рішення про те, що базуючись на резолюції 3314 Генасамблеї ООН, яка була прийнята ще в 1974 році, ми в міжнародному праві визнаємо Росію країною-агресором, бо вона відповідає чотирьом з семи пунктів, які визначають, хто є державою-агресором", - заявила Тимошенко.

За її словами, цими пунктами є: вторгнення, озброєний напад на державу, будь-яка військова окупація та за діяння державою озброєних банд на території іншої країни.

"Якщо ми, покладаючись на Резолюцію ООН, визнаємо Росію агресором, то включаються всі механізми ООН, які передбачені 51, 41, 42 статтями (стосуються силових та військових заходів ООН для відновлення миру – ред.) Статут ООН",- заявила Тимошенко.

Українськ аправда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування