Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко: Децентралізація не буде федералізацією і не торкнеться оборони

Середа, 11 лютого 2015, 12:17

Децентралізація в Україні не матиме нічого спільного з федералізацією, заявив президент Петро Порошенко.

"Одним із важливих напрямків реформ є децентралізація", - зазначив президент на розширеному засіданні Кабінету міністрів.

"По децентралізації є абсолютний консенсус, що нам треба делегувати значну частину повноважень територіальним громадам. Децентралізацію вже почато через зміну до бюджетного кодексу, коли ми передаємо і гроші, і джерела, і відповідальність територіальним громадам", - заявив Порошенко.

Президент запевнив, що "це – лише початок".

"Децентралізація буде проводитися з повним використанням міжнародного досвіду. Уже у нас працюють міжнародні експерти, радники. За основу взято досвід Польщі", - сказав Порошенко.

Він додав, що подав законопроект про внесення змін до Конституції, який ще допрацьовують. Порошенко пропонуватиме голові Верховної Ради очолити Конституційну комісію. "Для нього це поки що сюрприз" , - сказав зі сміхом голова держави.

"Я дуже сподіваюся, що (пройдуть) чергові місцеві вибори – ми оберемо представників місцевої влади уже з новими повноваженнями", - зазначив президент.

Він додав, що йдеться і про бюджетні, і про податкові зміни тощо.

"Децентралізація, яку ми розробляємо, не матиме нічого спільного з федералізацією. Україна була, є і буде унітарною державою. Це повністю відповідає ставленню українського народу до цього. Більше 85% твердо стоять на позиції унітарної держави. І не тому що так нагорі нам хочеться – ми маємо чути і виходити з цієї позиції українського народу", - заявив Порошенко.

"Ідею федералізації нам настирливо намагаються експортувати з сусідньої держави. При чому, за іронією долі, ця держава – найбільш централізована в регіоні. А назва федеральна – лише на папері", - заявив також президент України.

"Я готовий прийняти будь-який механізм надання прав територіальним громадам, який існує в федеральній Росії. Перед тим, як повчати когось, ви подивіться на себе", - додав Порошенко.

За його словами, "федералізація – це насіння, яке не приживеться на українському ґрунті".

"Є коло питань, яких децентралізація не торкнеться жодним чином. Де роль центра, роль держави не лише не зменшиться, а й збільшиться. Це стосується оборони – не буде у нас ніяких делегувань прав по обороні країни, не буде ніяких місцевих батальйонів, дивізій, народних міліцій та інших дурниць", - попередив президент.

"Це стосується національної безпеки, зовнішньої політики, боротьби з корупцією, дотримання прав і свобод громадян та, безумовно, територіальної цілісності України", - додав Порошенко.

За його словами, у процесі децентралізації навпаки слід посилити відповідальність за сепаратистські заяви, які ведуть до розколу країни.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
21:14
Єврокомісія пропонує санкції проти суден, які перевозять військову техніку з КНДР до РФ – Reuters
Усі новини...