Порошенко, Путін, Меркель і Олланд скоро зідзвоняться, а треба буде – і зустрінуться

П'ятниця, 13 лютого 2015, 10:58

Учасники переговорів у "нормандському форматі" домовилися, що бажано наступного тижня обговорити вчотирьох по телефону, чи втілюються їхні домовленості.

Про це сказав президент Франції Франсуа Олланд на прес-конференції у Брюсселі в четвер увечері після завершення неформального саміту ЄС, повідомляє "Интерфакс".

"І, якщо це необхідно, то найближчими тижнями ми могли б організувати фізичну зустріч учотирьох у "нормандському форматі", - заявив Олланд.

Він наголосив, що для початку мають припинити вогонь на сході України – цей режим передбачено з 00:00 годин неділі.

"Свою роль також зіграють європейські інститути, зокрема, пані (Федеріка) Могеріні, верховний представник ЄС з іноземних справ і політики безпеки, обов'язково запропонує свої ініціативи, як вона це робила, і голова Європейської комісії (Жан-Клод Юнкер) також", - сказав французький президент.

За словами Олланда, домовленості від 12 лютого – це "глобальна угода". Вона стосується не лише припинення вогню, але цілого комплексу питань. У тому числі економічних, банківських, питань гуманітарної допомоги та звільнення полонених.

"Жоден із аспектів конфлікту не забуто", - заявив президент Франції.

І оскільки ця угода глобальна, вона вимагає взаємодії її учасників, щоб бути втіленим у життя, додав він.

"Те, що відбувалося в Мінську протягом 17 годин, дуже важливо. По-перше, тому що вперше ми так довго радилися вчотирьох у рамках "нормандського формату". Ми торкнулися всіх тем", - сказав Олланд.

"Ми узгодили текст. Це важливо також тому, що було так багато коливань в одних, і питань – в інших. І навіть не було упевненості, що контактна група зі сепаратистами врешті-решт парафує те, що ми обговорювали", - пояснив президент Франції.

"Тому ми вважаємо, що подолано етап. Але залишаються ще, і я про це говорив, сумніви", - наголосив Олланд.

Домовленості, досягнуті за участю лідерів країн "нормандської четвірки" (Німеччина, Франція, Росія й Україна) 12 лютого в Мінську, передбачають припинення вогню з 15 лютого 2015 року, відведення важкої техніки, обмін полоненими.

Також сторони домовилися про амністію для учасників конфлікту на сході України, проведення місцевих виборів за українським законодавством, здійснення конституційної реформи з децентралізації до кінця цього року, відновлення контролю з боку України над україно-російським кордоном тощо.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...