У втікача Калєтніка знайшли елітний клуб на 30 тис. га, 2 кар'єри і квартиру біля ВР

Середа, 18 лютого 2015, 13:19

Попри розшук Генпрокуратурою та переховування, екс-нардеп Ігор Калєтнік продовжує заробляти на розгалуженому бізнесі, оформленому на його родичів та побудованому на державній власності.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Наші гроші".

Журналісти встановили, що на батьківщині Калєтніка у Вінницькій області розташований закритий елітний клуб "Вепр". Це мисливські угіддя на 29,5 тис. га, що простяглися на території 13 сіл.

 

Угіддя "Вепру" передала 2004 року Вінницька облрада в оренду на 30 років. Причиною стала добровільна відмова користувачів цих земель.

Державне "Гайсинське лісове господарство" подарувало "Вепру" 5805 га лісового фонду, ДП "Віноблагроліс" – 1851 га, 2808 га – це землі запасу, які віддали місцеві сільські ради, 18 085 га віддали сільсгоспвиробники, решта – водно-болотні угіддя.

При цьому нові власники донині не платять за землю державі, стверджують автори розслідування.

Власниками "Вепру" значаться вінницький бізнесмен Руслан Романенко та брати дружини Ігоря Калєтніка Антоніни – Василь та Олег Буртові. До створення цього мисливського господарства шурини Калєтніка не вели бізнесу, однак внесли по 1 млн 250 тис. грн до статутного капіталу.

Нині на Олега Буртового також зареєстроване ТОВ "Житлово-будівельний кооператив "Перлина" (Івано-Франківськ), партнерами в якому виступають екс-начальник кримської митниці Віктор Тимошенко, чиновник Міндоходів Григорій Бондаренко, генерал, який розслідував справу Гонгадзе, Микола Джига, франківський бізнесмен Віктор Вінтоняк та інші.

Василь Буртовий є депутатом Вінницької обласної ради, членом постійної комісії з питань охорони довкілля.

"Вепр" надає весь спектр послуг для багатих. Полювати тут можна на ланей, косуль, муфлонів, оленів і власне вепрів. Клуб має десяток номерів, сауну та ресторан. Сюди возить трансфер від аеропорту "Бориспіль", а тури організовує родинна фірма екс-регіонала Вадима Столара "Яна". Проте, за словами місцевих, полювати у "Вепр" відвідувачі частіше прилітають на вертольоті.

Відкритих прайсів на сайті клубу немає, проте на мисливських сайтах пишуть, що ціна в районі 200 євро на номер, а полювання на кабана обійдеться у майже 20 тисяч гривень. Рекламу "Вепру" робило те ж агентство, що рекламувало митницю за часів керування Калєтніка.

Також родина Калєтніків володіє двома кар'єрами з видобутку пісковику в Ямпільському районі Вінницької області. З цього каменю роблять скульптури, будинки, мури і тротуарну плитку. Ліцензія на розробку Писарівського родовища (с. Русава) належить фірмі "Південь" дружини Ігоря Калєтніка Антоніни.

Ліцензія на Франківське родовище (с. Франківка) належить ТОВ "Ямпіль-агропромінвест" 71-річного Миколи Олійника. Сусіди Олійника розповіли журналістам програми "Нашій гроші", що той – хресний Калєтніка. Обидві фірми прописані дома в Олійника.

Ще 8 мільйонів прибутку на рік отримує родина Калєтніка за рахунок агрофірми у с. Велика Кісниця Вінницької області. Фірма "Великокісницьке" записана на батька Ігоря Калєтніка Григорія. Землі фірми отримані за рахунок селян. Після розвалу місцевого колгоспу понад 3 тисячі гектарів поділили на паї між 2284 селянами. До 2008-го селяни здавали свої паї "Великокісницькому" в оренду, отримували за це орендну плату.

У 2008 році, за словами мешканців села, їм роздали порожні бланки і повідомили, що це – продовження договору оренди. Підписати змушували під загрозою невидачі зерна за оренду у попередні роки. З того часу паї частини селян ТОВ "Великокісницьке" засіває без договору та оплати.

Фірма Калєтніка використовує і землю померлих селян, після смерті яких договір мав би бути автоматично розірваним. Ще сотні людей подовжили оренду на 10 років, а потім з'ясували, що насправді строк виріс на 25 років. Селяни стверджують – їх підписи підробили.

Окрім цього, програма "Наші гроші" та проект ГарнаХата з'ясували, що у жовтні 2013 року Калєтнік купив квартиру в скандальному будинку-монстрі на Грушевського 9а, поблизу Верховної Ради. Нерухомість там коштує від 30 мільйонів гривень.

Записана квартира на дочку Калєтніка Владиславу, яка 2013 лише вступила до інституту. Зараз у цій квартирі завершується ремонт.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування