Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дебальцеве захоплювали професійні російські військові – репортаж

П'ятниця, 20 лютого 2015, 11:55

Захоплення Дебальцевого, з якого українські сили почали виходити в середу, здійснили російські військові, а не місцеві "ополченці".

Про це у своєму репортажі з захопленого для російського "Комерсанта" пише журналіст Ілля Барабанов.

Зокрема, він згадав чотирьох росіян у віці від 20 до 23 років, які раніше служили разом в одній з окремих мотострілкових бригад за контрактом.

"Але два-три тижні тому все змінилося, і ось вже двоє товаришів по службі без відзнак обіймаються на одній з площ Горлівки, інший в тій же соціальній мережі розміщує фотографію, де троє молодих хлопців сидять на броні десь на дорозі на Дебальцеве", – пише Барабанов.

За даними журналіста, на війну ці солдати потрапили вже після 20 січня, коли на Донбасі відновилися активні бойові дії. Перед цим вони написали рапорти про звільнення.

"Тут вони наче як в безстроковому відрядженні. Командири були не проти, навпаки, прагнення вони вітали, розповівши, чому саме зараз і саме в ці місця треба поїхати батьківщину захищати", – пише він.

Росіяни їхали на Донбас не підрозділом, а групами по три людини – екіпаж бойової машини. На місці їх також розподілили у різні вже сформовані підрозділи армії "ДНР".

"Логіка воєнних дій в останні місяці досить проста: на виконання бойових завдань з боку чи то самопроголошених республік, чи то "окремих районів Донецької та Луганської області" (як написано в Мінській угоді) виїжджають ті, хто дійсно вміє воювати. Вони виконують поставлене завдання і відходять, а на зайнятий ними населений пункт, комендатури і на блокпости зустрічати журналістів заступають вже місцеві ополченці, охоче розповідають про своє шахтарське минуле", – йдеться в репортажі.

За словами журналіста, в якийсь момент можна і справді вирішити, що на війну з "хунтою" піднялися виключно місцеві, але потім хтось проговорюється про бурятів, які стоять за териконом, яких там також називають "донбаськими індіанцями".

"В останні дні перед остаточним штурмом Дебальцевого, щоб зайвий раз не світити "бурятів", журналістам постаралися максимально закрити в'їзд у Вуглегірськ, звідки розвивався наступ всередину котла. Через пару днів після штурму, коли Дебальцеве остаточно "зачистять", на блокпости виставлять шахтарів, а журналістам знову буде відкрита дорога", – повідомив він.

Журналіст також дав зрозуміти, що відправка російських військових на Донбас відбувається не тільки з відома військового керівництва, але і за його активної агітації. Він припустив, що така агітація може відновитися, якщо сепаратисти вирішать і далі захоплювати міста, наприклад – Маріуполь.

"Тоді у військових частинах по всій великій країні знову активізуються "політруки" з розповідями про те, як важливо допомогти волелюбному Донбасу від агресії Заходу. Ніякого примусу – тільки добровольці", – пише Барабанов.

Він також процитував розмову з одним з російських військових, який підтвердив, що керівництво відразу прямо назвало метою поїздки війну в Україні.

"Одразу сказали. Сам бачиш, що ці тварюки роблять, всі сюди просилися. Я служу в армії не для того, щоб вчитися шити і копати", – заявив солдат, додавши, що має намір воювати до кінця війни або до смерті.

За його словами, військове керівництво пояснювало їм, що вони таким чином можуть зупинити війну в Україні.

При цьому в статті зазначається, що редакція знає повні імена і прізвища героїв репортажу, але поки не вважає за потрібне їх публікувати.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...