Правозахисники: Крим залишили близько 10 тисяч кримських татар

Середа, 25 лютого 2015, 11:48

Правозахисники заявляють, що з 300 тис. кримськотатарського населення близько 10 тисяч на сьогоднішній день змушені покинути Крим.

Про це заявив координатор комітету із захисту прав кримськотатарського народу і член Меджлісу кримськотатарського народу Абмеджіт Сулейманов на прес-конференції в середу в Києві, передає Інтерфакс-Україна.

"Практично з самого початку приходу Росії у Крим почалися репресії проти кримськотатарського народу ... Репресії для кримських татар, які займають активну проукраїнську позицію, не припиняються з березня 2014 року. Ці репресії проявляються у формі викрадень і вбивств активістів, масових обшуків, штрафів та арештів за участь в акціях протесту", - сказав він.

За словами Сулейманова, активістам забороняється в'їзд до Криму, блокується робота кримськотатарських ЗМІ та громадських організацій.

Він зазначив, що серед останніх переслідувань - арешти в лютому за участь в акції протесту, яка була рік тому.

"Через такі репресії із 300 тис. (кримськотатарського - ред.) населення близько 10 тис. на сьогоднішній день змушені були виїхати з території Криму і знаходяться зараз на материковій частині України", - заявив Сулейманов.

За словами заступника керівника Кримської польовий місії з прав людини Ольги Скрипник, політичні переслідування в Криму спрямовані на усунення інститутів громадянського суспільства, і насамперед вони стосуються лідерів та активістів кримськотатарського народу та українських активістів.

Як відомо, самопроголошена кримська "влада" не пустила на територію півострова главу Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, заборонивши йому в'їзд на півострів на 5 років.

Крім того, наприкінці квітня 2014 ще одному лідерові кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва також заборонили в'їжджати в Крим до 2019 року.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування