Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Росії починають збір підписів за звільнення Савченко

П'ятниця, 6 лютого 2015, 14:29

Російська "Новая газета" найближчими днями розпочне збір підписів під зверненням до Путіна з вимогою звільнити з Лефортовської в'язниці Надію Савченко.

Про це "Українській правді" повідомила правозахисниця Зоя Светова, яка разом з письменницею Людмилою Улицькою виступила ініціаторами цього звернення.

Светова 3 лютого змогла відвідати Надію Савченко в тюремній лікарні ізолятора "Матроська тиша".

"Нас дуже сильно непокоїть стан здоров'я Надії. Вона дуже сильно змінилася за час голодування, дуже сильно схудла, але її дух не зломлено, і вона налаштована рішуче ", - розповіла Зоя Светова.

"Вона хоче йти до кінця в цьому голодуванні, та її життю зараз реально загрожує небезпека", - вважає Светова.

"Тюремні лікарі сказали мені, що у Надії вже дуже погані аналізи, і вони збираються її примусово годувати. Але Надія заявила, що примусове годування сприймає як тортури, проти яких вона готова протестувати навіть ціною свого життя ", - розповіла російська правозахисниця.

"Ми намагалися її відрадити від голодування, але вона наполягає на своєму. Вона каже, що краще загинути, ніж 25 років жити у російській в'язниці. Вона сказала: "Я розумію, що Путін хоче, щоб "українська фашистка" померла у в'язниці, але я не дам їм такої можливості. Я невинна і буду боротися ", - говорить Зоя Светова.

За словами правозахисниці, Надія Савченко знаходиться в повній ізоляції від інших ув'язнених. Її утримують на окремому поверсі тюремної лікарні. На поверсі є 4 камери: в одній знаходиться сама Надія, у сусідній чергують наглядачі, ще одна камера переобладнана в процедурну, четверная камера порожня.

За Савченко встановлено також цілодобове відеоспостереження. Лікарі щодня ставлять їй крапельницю з глюкозою. Також Надія п'є воду і чай. За час голодування вона втратила близько 20 кілограмів.

Російські правозахисники хочуть зібрати підписи під зверненням про термінове звільнення Надії Савченко і передати їх до адміністрації президента РФ. Звернення буде розміщено на сайті "Новой газеты". Зараз узгоджуються юридичні деталі звернення з адвокатами Савченко.

10 лютого суд розглядатиме звернення адвокатів на зміну запобіжного заходу Надії Савченко з ув'язнення на підписку про невиїзд.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування