Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Телеканали оштрафують за "Бригаду" і "Слід" в денному ефірі

Четвер, 16 квітня 2015, 10:32

Нацрада з питань телебачення та радіомовлення склала адмінпротоколи про показ на ICTV, Новому каналі, НТН та "Україні" фільмів і серіалів із порушенням умов прокатних посвідчень і передасть матеріали до суду.

Відповідні рішення Нацрада ухвалила на засіданні 15 квітня, повідомляє "Телекритика".

Нацрада провела позапланові перевірки чотирьох названих вище каналів щодо порушення ними умов прокатних посвідчень: трансляції в ранковому й денному ефірах фільмів і серіалів з обмеженою віковою аудиторією, які дозволяється демонструвати лише у вечірній час, а крім того відсутність або невідповідність позначок класифікації аудиторії під час показу цих фільмів і серіалів.

Член Нацради Владислав Севрюков розповів, що підставою для перевірок були скарги громадян, особливо на трансляцію серіалів "Бригада" на ICTV й "Слід" на "Україні" в ранковий і денний час.

"Навіть якщо аудиторія "16", у денний час цей продукт показувати не можна. Але зараз усі канали взяли собі за практику вечірній продукт показувати вдень", - зауважив пан Севрюков.

Представники телеканалів погодилися з тим, що вони порушують умови прокатних посвідчень. І пояснили чому.

"Умови придбаних нами прав на контент передбачають прем'єрний показ і повтор протягом 24 годин. З матеріалів перевірки вбачається, що всі порушення були в ранковий або денний час - тобто це був повтор після прем'єрної трансляції. Насправді це проблема, що і як із цим робити. Треба або міняти систему позначок та умови демонстрування фільмів, або якось впливати на правовласників щодо умов повторного показу", - пояснив юрист телеканалу ICTV Костянтин Панасюк.

Водночас він визнав, що не є нормальним транслювати об 11-й ранку серіал "Бригада". Юрист повідомив, що з набуттям чинності закону про заборону частини російських фільмів і серіалів, ICTV більше не буде показувати "Бригаду".

Юрист телеканалу "Україна" Євген Буцан укотре нагадав членам Нацради про незгоду телеканалів із Державним агентством з питань кіно щодо індексів вікової аудиторії, які Держкіно присвоює фільмам і серіалам:

"Проблема не лише у визначенні індексів та в обмеженні показу в часі, а й у формуванні чітких критеріїв для присвоєння цих індексів. Наприклад, на продукт, який у США та Європі йде без обмежень, нам у (прокатних посвідченнях) видають аудиторію "18".

"Питання не в покаранні - це не повинно бути ціллю. Щоб компанія виконувала норми, необхідні умови на те, щоб виконувати", - зауважив пан Буцан і риторично поцікавився, чим каналам заповнювати денний ефір. Проте він так і не відповів прямо на запитання членів Нацради, чи й надалі серіал "Слід" виходитиме в денний час.

Водночас, за даними "Телекритики", Нацрада, телеканали й Держкіно вже почали працювати над змінами підходів до присвоєння індексів аудиторії та позначок.

За словами експертів, символічні штрафи мають спонукати мовників до діалогу з Держкіно щодо визначення індексів аудиторії

Відповідно до статті 164-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення умов розповсюдження й демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням, накладається штраф у розмірі від 340 до 595 грн з конфіскацією фільмопокій та грошей, отриманих від демонстрування, продажу або передачі в прокат, а за повторне порушення протягом року - від 595 до 1190 грн із конфіскацією. Для телеканалів ці суми не є суттєвими.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...