Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Космічний корабель РФ "Прогрес", що ніс прапор Перемоги, вибухнув - джерело

Четвер, 30 квітня 2015, 11:45

При запуску космічного вантажного кораблю "Прогрес М-27М", який ніс на борту копію прапора Перемоги, ймовірно, стався вибух. Невдалий запуск корабля коштував російському бюджету 2,6 млрд рублів.

Про те, що причиною невдалого запуску "Прогресу" став вибух, повідомляє джерело в космічній галузі, близьке до комісії з розслідування "ПП" на орбіті, передає "Интерфакс".

"Російські та американські засоби контролю космічного простору виявили поблизу "Прогресу" кілька десятків незрозумілих фрагментів. Зараз фахівці зайняті їхньою ідентифікацією, а також аналізом їхніх орбіт. За однією з попередніх версій, "хмара" фрагментів могла утворитися в результаті вибухового ефекту", - сказало джерело.

За його словами, вибух, "швидше за все, стався в момент поділу корабля від третього ступеня".

Раніше повідомлялося, що космічний центр ВПС США на базі "Ванденберг" в Каліфорнії зафіксував 44 уламки на орбіті поруч з вантажним кораблем "Прогрес М-27М" і третім ступенем ракети-носія "Союз-2.1а".

"Враховуючи це, а також те, що корабель "Прогрес" був виявлений приблизно на 30-40 кілометрів вище розрахункової орбіти і при цьому сильно обертався навколо своєї осі, можна з упевненістю говорити про те, що при відділенні корабля від третього ступеня ракети-носія сталося щось подібне до вибуху ", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, наявної інформації поки недостатньо, щоб точно сказати, що саме вибухнуло.

У свою чергу, глава Роскосмосу Ігор Комаров повідомив, що вартість космічної вантажівки і ракети-носія "Союз-2.1а" склала майже 2 млрд рублів, передає ТАСС.

"Сама матчастина (корабель з ракетою) коштували близько 1,986 млрд рублів, це збігається з вартістю страховки", - сказав він.

Загальні ж витрати на запуск, уточнив Комаров, склали близько 2,6 млрд рублів. "Решту склали витрати на пускові послуги, транспортування і так далі", - пояснив глава відомства.

Раніше Роскосмос повідомляв, що на вантажівці крім стандартних вантажів була копія знамені Перемоги і набір георгіївських стрічок. Також георгіївську стрічку нанесли на корпус ракети.

Раніше повідомлялося, що "Прогрес М-27М" може перетворитися на купу космічного сміття і зійти з орбіти 3-4 травня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування