Суд дав можливість Клюєвим не повертати державі 230 мільйонів євро

П'ятниця, 12 червня 2015, 12:42

Вищий госпсуд дозволив компанії братів Клюєвих не повертати державі кредит у розмірі 230 млн євро.

Таке рішення Вищий госпсуд прийняв 2 червня 2015 року, передає видання Первая инстанция, яке пише про судові спори.

Таким чином, суд скасував рішення нижчестоящих судів, що відмовлялися розривати договір щодо взяття на поруки по кредиту "Укрексімбанку" для "Заводу напівпровідників".

Гарантом повернення позики в розмірі 230 мільйонів євро (в еквіваленті — понад 5 млрд грн), виданого на розвиток ключового активу бізнесменів – проведення полікристалічного кремнію для сонячної енергетики – виступала підконтрольна Андрію й Сергію Клюєвим фірма "Актив-Страхування".

"Завод напівпровідників" через прострочення вже заборгував по кредиту порядку 15% від загальної суми, у той час як кінцевий строк погашення всієї позики настане в березні 2017 року.

З кінця минулого року "Актив-Страхування" намагається "умити руки", подавши позов з вимогою розірвати договір поруки, зазначає видання.

У випадку успіху компанія зніме із себе відповідальність за невиконання кредитних зобов'язань перед "Укрексімом". Госпсуд Києва, а потім і Київський апеляційний госпсуд на початку року відмовилися задовольняти цей позов.

2 червня ВГСУ частково задовольнив касаційну скаргу "Актив-Страхування": раніше ухвалені рішення були скасовані, а судова справа відправлена на друге коло.

Перекресливши вердикти нижчих інстанцій, ВГСУ заклав основу для перегляду позову на користь поручителя. У тексті свого рішення від 2 червня колегія суддів Вищого госпсуду стверджує, що претензії "Актив-Страхування" – обґрунтовані.

Свої доводи страхова компанія будувала на тому, що після укладення кредитної угоди й договору поруки (в 2009 році) завод і банк підписали ряд додаткових угод, нібито, без повідомлення поручителя.

Позичальник і кредитор міняли процентну ставку, ліміт кредитування, строки погашення, валюту виплат, розмір комісії за управління кредитною лінією та інше. Сума кредиту "Укрексімбанка" на створення сучасного проведення трихлорсилана, полікремнію й монокремнію на "Заводі напівпровідників" виросла з 150 млн євро до 230 млн євро.

Усі ці нововведення призвели до збільшення фінансових зобов'язань поручителя ("збільшення обсягу відповідальності, що "є підставою для припинення договору поруки"), сказано в тексті постанови ВГСУ.

Епізод про кредит в Укрексімбанку був основаю для подання Генпрокуратури для зняття з нього недоторканності.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування