Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президенту подумують дати право розпускати орган місцевого самоврядування

П'ятниця, 12 червня 2015, 17:05

У робочій групі Конституційної комісії з децентралізації обговорюють можливість надання права президенту розпускати орган місцевого самоврядування за поданням "урядника".

Про це член комісії, народний депутат від фракції "Народний фронт" Леонід Ємець повідомив "Інтерфакс-Україна", коментуючи пропозиції до нової редакції Конституції.

"Державний урядник, який вбачає порушення Конституції України в роботі органів місцевого самоврядування, може направляти президентові звернення чи подання про те, що мають бути перевибори органу самоврядування", - розповів він.

Ємець пояснив, що президент може розпустити орган самоврядування, призначити тимчасового виконувача обов'язків державного урядника на цей період – не більше року, і після цього мають відбутися вибори.

За словами депутата, навколо цієї позиції зараз іде дискусія. "Тому говорити про те, що вона остаточна, поки рано. Така пропозиція є, вона розглядається", - зазначив Ємець.

При цьому він наголосив, що положення законопроекту про внесення змін до Основного закону в частині повноважень органів влади повинні бути в рамках передбаченою Конституцією парламентсько-президентської республіки.

Ємець пояснив "Українській правді", що "державний урядник" – це представник влади (відповідає англійському слову government), який після завершення децентралізації буде контролювати, щоб рішення місцевих влади не порушували Конституцію й нормативні акти. Він зможе давати рекомендації президенту.

Таких "урядників" буде декілька – імовірно, вони будуть закріплені за регіонами.

За словами Ємця, ще йде дискусія щодо того, кому будуть підзвітні "урядники".

Швидше за все, вони входитимуть у виконавчу гілку влади й підпорядковуватимуться Кабінету міністрів, але, можливо, ними буде керувати президент.

Ємець наголосив, що при зміні Конституції форма правління в Україні має залишитися парламентсько-президентською.

Раніше повідомлялося, що робоча група з питань децентралізації пропонує закріпити у змінах до Основного закону посади представників держави на рівнях районів і областей. Більшість членів робочої групи висловилися за те, що така посада має називатися "державний урядник", хоча деякі пропонують "представник уряду".

Робоча група також пропонувала закріпити трирівневий адміністративно-територіальний устрій. Обговорюється варіант організовувати самоврядування на трьох рівнях: нижній рівень – низова громада (варіант волость), середня ланка в системі адміністративно-територіального обладнання – повіт, і вища ланка – регіон.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...