Савченко вимагає у Клімкіна звіту, що зроблено для українських в’язнів у Росії

Середа, 17 червня 2015, 10:36

Депутат Надія Савченко вимагає від міністра закордонних справ Павла Клімкіна надати інформацію щодо захисту громадян України, яких незаконно утримують за ґратами у Росії.

Відповідний депутатський запит зачитав депутат "Батьківщини" Іван Крулько з трибуни Верховної Ради в оточенні своїх соратників у футболках із зображенням Надії Савченко та написом "Незламна".

Перед чим голова Верховної Ради Володимир Гройсман нагадав, що 17 червня виповнюється рівно рік відтоді, як льотчиця Надія Савченко перебуває у російському полоні.

Крулько зазначив, що під час судового процесу депутат Надія Савченко попросила зачитати депутатський запит до голови МЗС від її імені – щодо надання інформації стосовно захисту громадян України, які незаконно ув’язнені та утримуються на території Російської Федерації.

Надія Савченко вже рік у полоні РФ - депутати вшанували її так. Фото з сайту "Батьківщини"

Зокрема, Савченко зазначила, що під час "неоголошеної війни" в полоні на території РФ опинилися громадяни України, серед яких Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Олексій Черній, Юрій Яценко, Богдан Кричевський, Ахтем Чигойз, Микола Карп'юк, Станіслав Клих, Сергій Литвинов, Валентин Виговський, Юрій Солошенко.

"Наразі відомо, що до українських громадян, які незаконно ув’язнені та утримуються на території Російської Федерації, в ході слідства застосовуються заходи фізичного та психологічного тиску. Російська сторона всіляко перешкоджає здійсненню консульським посадовими особами України контактів із затриманими громадянами України, як, зокрема, з Миколою Карп’юком та Станіславом Клихом", - зачитав Крулько.

Як народний депутат України Савченко у своєму запиті просить надати офіційно інформацію:

– щодо кількості громадян України, які наразі незаконно ув’язнені та утримуються на території Російської Федерації;

– щодо заходів, які вжила Україна, зокрема Міністерство закордонних справ, включаючи документацію дипломатичної переписки, стосовно захисту громадян України, які незаконно ув’язнені на території Російської Федерації;

– щодо заходів, які було вжито МЗС України з метою забезпечення допуску консульських посадових осіб України до ув’язнених на території Російської Федерації Миколи Карп’юка та Станіслава Клиха;

– щодо заходів, які МЗС планує вжити найближчим часом задля звільнення громадян України, які незаконно ув’язнені та утримуються на території Російської Федерації.

Крулько попросив вважати це офіційним запитом Савченко до МЗС.

"Наше завдання звільнити Надію Савченко та усіх незаконно ув’язнених громадян України на території Російської Федерації. Але також ми повинні отримати відповідь щодо того, яких заходів було вжито з метою запровадження санкційного списку Савченко, який ми тут проголосували з вами". – сказав Крулько.

А депутат Олександра Кужель попросила парламентарів поаплодувати матері й сестрі Надії Савченко – Марії Іванівні та Вірі. І депутати зробили це.

На парламентській трибуні було вивішено плакат із портретом Надії та написом "Волю Надії Савченко".

У "Батьківщині" наголосили "Українській правді", що це перший депутатський запит Савченко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування