Матіос: Бійці "Торнадо" відмовляються складати зброю, погрожують стріляти

Четвер, 18 червня 2015, 16:09

Бійці роти "Торнадо", яку голова МВС доручив розформувати, зачинилися на своїй базі у приміщенні школи у Луганській області і готові використати зброю.

Про це "Українській правді" повідомив Головний військовий прокурор, заступник генпрокурора  Анатолій Матіос.

Він нагадав, що голова МВС підписав наказ про розформування роти "Торнадо",

відрядив до Северодонецька  заступника міністра, керівників департаменту внутрішньої безпеки і громадської безпеки, а також представника Нацгвардії "для забезпечення беззаперечного роззброєння цих осіб".

"Ті 170 чоловік, яких зараз 100 офіційно оформлені в міліції і близько 70 осіб – це невідомі люди, озброєні і знаходяться на території бази", - зазначив він.

"Там величезна кількість зброї, а також бойових припасів. Вночі після вчорашньої відмови пустити слідчо-оперативну групу, працівниками міліції роти Торнадо, якими командує Микола Цукур, здійснили мінування периметру території бази, встановлені бойові точки, автоматичні гранатомети у певних місцях, фактично заблоковано підхід до цієї бази. Заміновані транспортні засоби і у випадку рішучих дій, або наближення слідчо-оперативної групи до бази, вони сказали, що будуть стріляти", - повідомив Матіос.

"На даний момент оголошено через мегафон з фіксуванням на відеокамеру вимогу начальника УВС Луганської області про допуск групи. Вони відмовилися це виконувати. Тим самим вчиняючи злочин", - зазначив він.

"Я думаю, що ми  зобов’язані, сподіваюся на підтримку Міністра внутрішніх справ в цій частині, відповідно вимог закону невідкладно роззброїти це угрупування - роту міліції, яка вийшла з підпорядкування і не виконує накази", - зазначив Головний військовий прокурор.

Він додав, що в у випадку збройного опору працівники органів внутрішніх справ  будуть вимушені використати зброю.

Матіос наголосив, що "значна кількість працівників міліції роти "Торнадо" є колишніми засудженими, в тому числі неодноразово". 

"Командир цієї роти Торнадо Онищенко раніше був засуджений за насильницькі злочини, в тому числі замах на зґвалтування і хуліганство, грабежі. П’ять разів особа здійснювали правопорушення", - обурився Матіос.

На уточнююче питання, яким чином вони тоді потрапили до структури МВС, він відповів: 

"Я думаю, це стане  предметом дослідження в кримінальному провадженні. Має бути службова перевірка силами внутрішніх справ, щоб розібратися, як люди з психологією неодноразово рецидивної судимості очолили і отримали від держави зброю, посвідчення працівників міліції, продовжили вчиняти злочини на території, де їм було поставлено завдання патрульно-постової функції".

Відповідаючи на питання про те, що бійці роти "Торнадо" пов'язують справи проти них з тим, що вони борються з контрабандою, Матіос зазначив:

"Перше, контрабанди немає. Друге, наголошую, всі випадки їхнього зупинення потягів відбулися в кінці травня і на початку червня. Кримінальні провадження по злочинах, які вони вчинили, відбулися ще в березні. Це зовсім непов’язані речі. Ми затримали і арештували 8 осіб, в тому числі їхній колишній командир Онищенко і всі ці люди, скоїли тяжкі і особливо тяжкі злочини і є для цього достатня кількість доказів", - наголосив Матіос.

Він нагадав, що кримінальне провадження щодо "Торнадо" було зареєстроване у березні 2015 року за 255 статтею КК – створення злочинної організації, "яку створив і втягнув в злочинну діяльність на вчинення  тяжких злочинів командир цієї роти лейтенант Онищенко".

"Задокументовані свідчення потерпілих, свідків, в тому числі ті, які вони підтвердили у суді про те, що бійцями під керівництвом Онищенка вчинялись тяжкі і особливо тяжкі злочини – перевищення службових повноважень, катування, замах на вбивство, незаконне позбавлення волі, вчинення насильницьких дій сексуального характеру відносного одного з потерпілих чоловічої статі у присутності значної кількості бійців роти "Торнадо", - сказав він.

"Вони це все знімали на відео, всі приймали участь у цьому збоченому сексуальному акті відносно потерпілого. Потерпілий перебуває під охороною, дав свідчення. Є свідки, проведені експертизи, які підтвердили наявність тілесних ушкоджень внаслідок цих злочинних дій", - додав Матіос.

"Крім того, за період з березня і квітня незаконно було позбавлено волі більше 10 осіб", - зазначив він і додав, що у середу звернувся до Міністра внутрішніх справ з клопотанням і вимогою забезпечити беззаперечне роззброєння батальйону, оскільки обшук на базі роти "Торнадо" не зміг відбутися, бо в.о. командира роти Микола Цукур віддав команду застосування зброю до слідчо-оперативної групи.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News