Яценюк: зарплати все ще в тіні, потрібен третій експеримент

Четвер, 25 червня 2015, 13:22

Прем'єр Арсеній Яценюк ініціює проведення третього експерименту щодо зниження ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) з метою виведення зарплати з тіні.

Про це він заявив на нараді за участю міністрів і представників Американської торговельної палати і Європейської бізнес-асоціації, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми з вами разом вели дискусію про те, щоб легалізувати тіньові заробітні плати, які існують в бізнесі. Чи не існують? Існують! Ми запропонували внести закон, який передбачає можливість детінізації. Перший експеримент не вдався, другий експеримент не вдався, і це при тому, що ми втричі знизили ставку податку. Давайте поговоримо про третій експеримент", – сказав він.

Як відомо, наприкінці 2014 року Верховна Рада знизила ставку ЄСВ вже з 2015 року при виконанні підприємствами ряду умов: збільшення фонду оплати праці мінімум на 30% у порівнянні з середнім розміром в 2014 році; середній платіж за одну застраховану особу – не менше 700 грн на місяць; середня зарплата на підприємстві – вище трьох мінімальних (3,654 тис. грн на місяць).

В цьому випадку підприємство може збільшувати фонд оплати праці, фактично не збільшуючи відрахування до соцфондів за рахунок пропорційного зниження ставки ЄСВ на роботодавця (але не більш ніж у 2,5 рази). Однак з такої підвищеної зарплати, як і раніше буде стягуватися податок на доходи фізичних осіб (15-20%), військовий збір (1,5%) та єдиний соціальний внесок (3,6%).

Закон також передбачав зниження діючих ставок ЄСВ для всіх підприємств на 40% – з 2016 року.

Однак через жорсткі критерії участі в експерименті реально він не запрацював, тому в березні Рада розширила можливість участі у ньому. Був знижений поріг підвищення середньої зарплати на підприємстві для участі в експерименті з 30% до 20%, вилучена норма про мінімальну середню зарплату для участі в експерименті у розмірі трьох мінімальних і одночасно висунутий м'якший критерій збереження середнього платежу ЄСВ на підприємстві на рівні не меншому, ніж у середньому за 2014 рік.

В кінці травня 2015 року Рада посилила понижуючий коефіцієнт для визначення розміру єдиного соціального внеску, який почне діяти з 2016 року, з 0,6 до 0,4, а також підвищила межу оподаткування доходів фізичних осіб за ставкою 15% з 10 до 17 розмірів мінімальної заробітної плати (з 12,18 тис. грн до 20,706 тис. грн).

Згідно із законом, доходи, які будуть перевищувати 17-кратний розмір мінімальних зарплат, як і раніше будуть обкладатися за ставкою 20%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News