Російська компанія хоче позбутися "Електромереж Вірменії" через протести

Понеділок, 29 червня 2015, 03:03

Заворушення у Вірменії через зростання цін на електроенергію і обіцянки влади країни націоналізувати "Електричні мережі Вірменії" можуть змусити російське підприємство "Інтер РАО", яке володіє ними, продати компанію.

Про це повідомляє "Коммерсант" з посиланням на джерела.

Раніше холдинг вже вів переговори з російськими бізнесменами вірменського походження, однак знайти нового власника непросто: незбалансованість тарифів призвела до того, що ЕСА накопичила значні борги, а протестувальники вимагають, щоб влада не компенсували збитки компанії з бюджету.

За підсумками мітингів і заворушень, викликаних черговим підвищенням цін на електроенергію, що тривають у Вірменії вже десять днів, президент країни Серж Саргсян в п'ятницю заявив, що ЕСА може бути викуплена і передана в концесію.

Глава поліції Вірменії Володимир Гаспарян уточнив, що держава придбає ЕСА через два місяці. У російському "Інтер РАО", якому належить компанія, цю інформацію не коментують.

Співрозмовник "Коммерсанта" в Єревані стверджує, що ЕСА придбає російський бізнесмен Самвел Карапетян, переговори почалися ще до підвищення тарифів. Представники підконтрольної Карапетяну групи "Ташир" у Вірменії спростували це.

У російському офісі групи заявили, що "не в курсі даної інформації". Але інше джерело знайоме з ситуацією, підтвердило факт переговорів як з "Ташир", так і з "іншим російським бізнесменом вірменського походження".

ЕСА володіє 36 тис. км електромереж у Вірменії (майже всі мережеве господарство країни) і виконує функцію енергозбуту. На 100% належить російському "Інтер РАО".

Конфлікт навколо ЕСА розгорівся після того, як 17 червня комісія з регулювання суспільних послуг Вірменії збільшила тариф на електроенергію в країні на 6,93 драма ($ 0,015) за 1 кВт год. Сама компанія вимагала підняти розцінки ще вище - на 17 драмів ($ 0,036).

Рішення КРОУ призвело до стихійних демонстрацій в Єревані та інших містах, і в результаті в п'ятницю Саргсян після зустрічі з міністром транспорту РФ Максимом Соколовим заявив, що уряд проведе аудит ЕСА і до його завершення "візьме на себе тягар підвищення тарифів". Мова йде про те, що бюджет Вірменії буде компенсувати компанії різницю між підвищеним і колишнім рівнем тарифів. За даними "Коммерсанта", питання про надання Росією допомоги Вірменії поки не піднімалося.

З 19 червня у Вірменії проходить цілодобова акція протесту проти підвищення цін на електроенергію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування