Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Реформатори Конституції консультуються з експертами на тему правосуддя

Понеділок, 13 липня 2015, 13:31

Робоча група з питань правосуддя та суміжних правових інститутів, яка працює в рамках конституційної комісії, підготувала проект змін до Конституції України в частині правосуддя.

Вона також розпочала консультації з українськими та міжнародними експертами щодо зазначених напрацювань, повідомив заступник голови Адміністрації президента та голова цієї групи Олексій Філатов.

"Впродовж трьох місяців робоча група з питань правосуддя провела 11 робочих засідань та опрацювала всі 14 питань Технічного завдання, які були погоджені до розгляду конституційною комісією,"- сказав він, цитує прес-служба президента.

Також спеціальна редакційна група, до складу якої увійшло 6 членів конституційної комісії, підготувала проект тексту змін до Основного закону, який був погоджений на останньому засіданні робочої групи 7 липня.

"Наразі ми проводимо консультації з експертами Венеціанської комісії та іншими міжнародними експертами та консультантами для підготовки остаточної пропозиції щодо проекту змін до Конституції в частині правосуддя до розгляду конституційною комісією", - сказав Філатов.

Напрацьовані зміни передбачають зміну порядку формування та розширення повноважень Вищої ради юстиції для забезпечення незалежності суддівського корпусу від політичного впливу, призначення суддів виключно за результатами конкурсу, підвищення вимог щодо віку та професійного стажу кандидата на посаду судді, інші норми щодо посилення незалежності суддів судів загальної юрисдикції та Конституційного Суду з одночасним спрощенням процедури притягнення судді до відповідальності (через запровадження інституту функціонального імунітету) у разі правопорушення.

Як відомо, зміни до Основного закону в частині децентралізації влади були затверджені на пленарному засіданні Конституційної Комісії 26 червня цього року.

Президент Петро Порошенко 1 липня вніс до парламенту проект закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)", який було зареєстровано у Верховній Раді за номером 2217а.

Венеціанська комісія під час останньої пленарної сесії схвалила надання суддям виключно функціонального імунітету (щодо притягнення до відповідальності за дії, вчинені у процесі виконання суддівських функцій), а також передачі повноважень щодо позбавлення імунітету судді від Верховної Ради до Вищої ради юстиції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: