Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Обама розповів про дзвінок Путіна і несподівану підтримку Росії

Середа, 15 липня 2015, 09:29

Президент США Барак Обама повідомив про несподівану допомогу російської сторони в іранському питанні.

Про це він заявив в інтерв'ю виданню The New York Times.

На запитання про роль російського президента Володимира Путіна в укладанні угоди він відповів: "Росія надала допомогу в цьому".

"Я буду чесний з вами. Я не був певен, враховуючи сильні розбіжності з Росією навколо українського питання, чи буде підтримка. Ми б не досягли цієї угоди, якби не готовність Росії притримувати нас і інших членів "шістки", - сказав американський лідер.

Також президент США повідомив про те, що кілька тижнів тому йому дзвонив Путін.

"Я надихнувся тим, що Путін подзвонив мені пару тижнів тому та ініціював розмову про Сирію. Я думаю, вони розуміють, що режим Асада втрачає контроль над усе більшою частиною Сирії і перспективи повалення режиму сунітами-джихадистами не є неминучими, це стає все більшою загрозою щодня. Це дає нам можливість почати серйозну розмову з ними", - заявив Обама.

Як повідомлялося, 14 липня Іран і "шістка" узгодили історичну ядерну угоду. Згідно з нею, Іран бере на себе зобов'язання "за жодних умов не прагнути до володіння, розробки й отримання доступу до будь-якого виду ядерної зброї".

Наскільки відомо, Іран і "шістка" міжнародних посередників (Великобританія, Німеччина, Китай, Франція, Росія, США) дійшли згоди про те, що інспектори ООН отримають доступ до всіх іранських об'єктів, у тому числі й військових, де потенційно може вестися розробка ядерної зброї.

Водночас, вони не зможуть інспектувати об'єкти в будь-який момент, а повинні будуть попередити влади Ірану й обґрунтувати візит.

Дане питання було ще одним каменем спотикання в досягненні угоди. Так, раніше парламент Ірану схвалив закон про заборону доступу інспекції на військові об'єкти.

Заблокувати угоду ще можуть у Конгресі США, де її різко критикували.

Іран було викрито в розробці ядерної програми ще 2002 року. За підозри в розробці ядерних технологій на Іран були накладені санкції ООН, США і Євросоюзу.

Активна фаза переговорів щодо ядерної програми велася у форматі "шістки" (США, Великобританія, Франція, Німеччина, Росія, Китай) плюс Іран з 2013 року.

Тепер санкції повинні знімати, але якщо Іран порушить умови угоди, їх поновлять.

ZN.ua

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...