Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спікер чекає висновку КС щодо змін до Конституції під кінець літа

Четвер, 16 липня 2015, 15:29

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман сподівається, що Конституційний Суд надасть висновок щодо проекту змін до Конституції в частині децентралізації до кінця серпня.

"Я думаю, що приблизно десь на кінець серпня ми можемо отримати за термінами – це залежить від Конституційного Суду – цей висновок і далі вже проводити консультації щодо розгляду в стінах українського парламенту", - сказав він на брифінгу.

"Наприкінці серпня, я очкую, що може бути висновок Конституційного Суду – а далі будемо визначатися, в який час потрібно буд його розглядати у стінах українського парламенту", - додав Гройсман.

Він також сказав, що в день 25-річчя з дня ухвалення Декларації про державний суверенітет України український парламент зроби перший крок до проведення "ключової європейської реформи, коли владу буде повернено на місця, коли магдебурзьке право буде повернено і люди впливатимуть на якість свого життя…".

За словами голови Верховної Ради, "тиск з боку держави" на місцеву владу буде припинено з ухваленням цього законопроекту.

Він сподівається, що це стане наступним кроком "щодо розділу пострадянського, залежного, централізованого періоду і сучасного, якісного українського європейського майбутнього".

"Ця реформа у більшості своїх положень повністю відповідає Європейській хартії про місцеве самоврядування, найкращим європейським практикам. Це реформа, покликана на повернення влади на місця, на те, щоб наділити повноваженнями, коштами громади – для того, щоб вони могли вирішувати ті питання, які їх сьогодні турбують".

Гройсман згадав: "Я 8 років був міським головою. Я мріяв про час, коли буду в українському парламенті і будуть ухвалюватися такі рішення".

"Це буде одна з найбільш успішних реформ", - вважає він.

Раніше деякі депутати від БПП припускали, що перше читання законопроекту про внесення змін до Конституції відбудеться на позачерговому засіданні Верховної Ради "у районі" 24 серпня, Дня Незалежності. Відтак друге читання, яке потребує 300 голосів, відбудеться вже восени.

Як відомо, 16 липня 288 народних депутатів підтримали постанову про включення до порядку денного проекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади і про його направлення до КС.

15 липня до Верховної Ради президент вніс доопрацьований проект закону №2217а про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування