Коломойський подав у лондонський суд, щоб зберегти контроль над "Укрнафтою"

Четвер, 16 липня 2015, 16:50

Три компанії – міноритарні акціонери "Укрнафти", підконтрольні олігарху Ігорю Коломойському, подали на "Нафтогаз" позов в Міжнародний арбітражний суд Лондона.

Відповідні документи є у розпорядженні "Української правди".

Зокрема, у позові міноритарії поскаржилися на новий закон про акціонерні товариства, який позбавив їх контролю над головою правління "Укрнафти" та частиною її наглядової ради, а також знизив кворум для загальних зборів акціонерів з 60% до 50%.

Раніше міноритарії, завдяки акціонерній угоді від 2010 року і доповненнях до неї від 2011 року, мали ексклюзивне право пропонувати загальним зборам акціонерів кандидата на пост глави правління "Укрнафти", який потім пропонував наглядовій раді інших членів правління, а також право пропонувати 5 з 11 членів наглядової ради.

У зв'язку з цим компанії Коломойського заявили, що заплановані на 22 липня загальні збори акціонерів, на яких планується, зокрема, призначити нового голову правління "Укрнафти", порушують права заявників одразу у шести пунктах.

Також у документі компанії Коломойського скаржаться, що "Нафтогаз" і державні енергорегулятори змушували "Укрнафту" продавати газ для населення за ціною, нижчою від собівартості видобутку, не дозволяли продавати газ на відкритому ринку, а також відібрали частину газу компанії, який знаходився у сховищах "Укртрансгазу".

"Починаючи з січня 2015 року, Україна і "Нафтогаз" взяли курс на здобуття контролю над менеджментом "Укрнафти" шляхом, який порушує права заявників", – йдеться у позові.

Також компанії Коломойського додали, що прем'єр Арсеній Яценюк та інші державні чиновники не приховували, що законодавчі зміни направлені саме на зміну керівництва "Укрнафти". Для цього вони процитували декілька публічних заяв Яценюка і заступника голови "Нафтогазу" Андрія Пасішника на цю тему.

У зв'язку з цим заявники стверджують, що зазнали і продовжують зазнавати суттєвих втрат та збитків.

У позові вказується, що вимоги міноритаріїв будуть описані в окремому документі і містити вимогу заборонити "Нафтогазу" порушувати свої зобов'язання відповідно до акціонерної угоди від 2010 року; опис прав і зобов'язань заявників і "Нафтогазу" відповідно до тієї ж угоди; опис збитків і так далі.

Також у документі вказується, що заявник залишає за собою право вимагати від суду терміново винести проміжну судову заборону.

Інтереси Коломойського у суді представлятиме лондонська юридична компанія Feieldfisher.

Як відомо, раніше прем'єр Арсеній Яценюк заявляв, що через цю акціонерну угоду, яку з "Укрнафтою" підписав уряд Юлії Тимошенко, держава втратила право пропонувати кандидатуру голови правління "Укрнафти". У іншому випадку Коломойський отримував право подавати позов у лондонський суд, а сума цього позову може становити $5 мільярдів.

Однак прийняті Радою у 2015 році зміни у закон про акціонерні товариства перекрили дію цією угоди.

У той же час юридичний аналіз угоди між "Нафтогазом" і "Укрнафтою", який є в розпорядженні "Української правди" містить "висновок щодо невідповідності більшості її статей нормам чинного законодавства,  а в окремих випадках, щодо нікчемності норм угоди з огляду на недотримання імперативних норм та порушення публічного порядку".

Зокрема, незаконними є норми про підпорядкування умов угоди виключно правовим нормам Англіїї і вирішення спорів виключно у лондонському суді.

У п'ятницю, 17 липня, відбудеться засідання наглядової ради "Укрнафти", яка буде готувати зібрання загальних зборів акціонерів компанії 22 липня. Таким чином, компанії Коломойського подали скаргу в суд безпосередньо напередодні цього засідання.

Кандидатом на посаду нового голови правління "Укрнафти" номінаційний комітет визначив британського нафтового менеджера Марка Роллінза.

У четвер стало відомо, що кілька днів тому компанії Коломойського раптом також запропонували його ж кандидатуру. Таким чином вони формально дотрималися умов угоди від 2010 року.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування