У СБУ розповіли про "корупційну" переписку посадовця щодо ЗНО

Середа, 22 липня 2015, 21:41

Служба безпеки України виявила в електронній поштовій скриньці одного з керівників відділу Центру оцінювання якості освіти листування, що нібито підтверджує його корупційні дії.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"На електронній поштовій скриньці одного з керівників відділу Центру виявлено листування із зазначенням персональних даних учасників ЗНО та кількості балів, яку їм потрібно було поставити у відомості", - заявили у відомстві.

"У повідомленнях також вказано розміри грошової винагороди за ці протиправні дії. Крім того, у помешканні чиновника правоохоронці виявили 134 тисячі доларів США, 80 тисяч гривень та 3 тисячі євро", - додали в СБУ.

У відомстві повідомили, що наразі проводяться обшуки в одній із обласних філій Центру, транзитний сервер якої міг використовуватися для внесення змін до автоматизованої системи оцінювання.

Водночас колектив УЦОЯО у середу ввечері оприлюднив заяву на підтримку свого керівника Ігоря Лікарчука.

"Український центр оцінювання якості освіти постійно відчуває на собі шалений тиск з боку всіх, для кого зовнішнє оцінювання є кісткою в горлі. За понад 10 років існування системи ЗНО звучало багато різних звинувачень, висловлювалися підозри щодо справедливості оцінювання, проте жодного разу нікому не вдалося довести ці підозри", - сказано у зверненні.

"Звинувачення зазвичай звучать з боку тих, хто не задоволений результатами, кого позбавили можливості "заробляти" під час вступної кампанії, а інколи й від тих, хто "щось десь колись від когось чув"…", - йдеться у заяві.

"Розцінюємо проведення представниками силових структур "спецоперації" в офісах Українського центру на самому початку вступної кампанії як грубий тиск на директора й адміністрацію Центру, намагання очорнити діяльність нашої установи та спробу знищити систему ЗНО загалом", - заявили співробітники УЦОЯО.

"Вважаємо, що такі дії дискредитують усіх працівників Українського центру, а також тисячі освітян, яких так чи інакше залучено до процесу ЗНО, які повірили в справедливість такої системи оцінювання і робили все для її функціонування", - сказано в заяві. 

Як відомо, 21 липня правоохоронці здійснили обшуки в Центрі оцінювання знань і на квартирах голови Українського центра якості оцінювання освіти Ігоря Лікарчука та його першого заступника Володимира Винника.

У ГПУ стверджують, що встановили, що керівники Українського центру оцінювання якості освіти на прохання третіх осіб змінювали дані про результати зовнішнього незалежного оцінювання.

Водночас міністр освіти Сергій Квіт заявив, що знає керівника УЦОЯО Ігоря Лікарчука як порядну людину.

Сам же Лікарчук каже, що причина проведення слідчих дій - помста за результати зовнішнього оцінювання.

"Багато дітей відомих, багатих і впливових людей не стануть студентами цього року", - зазначив він.

У Міністерстві освіти повідомили, що у Лікарчука під час обшуку вилучили дві ручки і чашку (не золоті чи позолочені); у Винника - 5 тисяч гривень. Плюс комп'ютери і телефони.

У ГПУ ж заявили, що під час обшуків у Центрі оцінювання якості освіти, а також за місцем проживання його співробітників знайдено 130 тисяч доларів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування