У Держдумі пропонують перенести штаб-квартиру ООН із США до Швейцарії

Понеділок, 31 серпня 2015, 02:19

Депутати Держдуми пропонують перенести штаб-квартиру ООН із США в нейтральну країну - Швейцарію.

Про це пишуть "Известия".

Член комітету Держдуми з оборони Ігор Зотов звернувся з листом до генсека ООН Пан Гі Муна. Копія листа направлена голові російського МЗС Сергію Лаврову.

"Вигода у суспільній дискусії навколо ініціативи перенесення штаб-квартири очевидна: це дозволить державам по-іншому поглянути на місце ООН в сучасному світі і в черговий раз актуалізує питання про фундаментальні реформи організації, адаптації її до поточних реалій"- вважає Зотов.

Крім того, за його словами, "порядок видачі віз дозволяє Вашингтону впливати на присутність представників небажаних і частково визнаних держав на сесіях Генасамблеї ООН або робочих зустрічах в рамках діяльності інших міжнародних інституцій організації".

У листі до генсека ООН депутат констатує наростання глобальної конфронтації на тлі посилення регіональних протиріч.

Штаб-квартиру, на думку Зотова, необхідно перенести на територію держави, чия зовнішня політика характеризується підкресленим нейтралітетом. І таким кандидатом може вважатися Швейцарія.

З колегою згоден член комітету Держдуми з оборони Володимир Комоєдов, проте бачить труднощі в реалізації такої ідеї.

"Швидше за все перенесення не відбудеться, адже на це потрібні колосальні коштів, але про це треба подумати", - заявив депутат.

Американська влада раніше видала спікеру Ради Федерації РФ Валентині Матвієнко обмежену візу, яка не дозволила б їй брати участь у всіх заходах сесії Міжпарламентського союзу в Нью-Йорку. Американці пояснили своє рішення тим, що Матвієнко включена до списку санкцій.

Матвієнко запропонувала перенести Генасамблею ООН із США в іншу країну. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News